Nederlandse Vereniging van journalisten

Bezorgdheid mediaprojecten SCO

De Stichting Ontwikkelings Samenwerking SCO en met name haar partners werden vorig jaar hard geconfronteerd met de gevolgen van de strijd tegen het terrorisme. In landen met een zwakke democratische structuur werd de broze vrijheid van meningsuiting terzijde geschoven. SCO is een organisatie voortgekomen uit NVJ, NDP en Genootschap van Hoofdredacteuren.

Uit het voorwoord in het SCO-jaarverslag 2001 van voorzitter Hans Verploeg klinkt bezorgdheid over de positie van de SCO mediaprojecten in Pakistan, Filippijnen, Indonesië, Nepal, Ghana., Bolivia, Guatemala, Colombia en vanzelfsprekend Zimbabwe. Verploeg noemt de economische terugval als één van de oorzaken van de beperking van de persvrijheid in veel ontwikkelingslanden. Met zorg signaleert hij een toenemend aantal machthebbers dat de strijd tegen het 'kwaad', tegen het terrorisme misbruikt om hun eigen falen uit de media te houden. De voorzitter van SCO acht het verbijsterend dat de Westerse wereld de aanhoudende persvrijheidschendingen van de Russische president Poetin en zijn Chinese collega Jiang Zemin blijft accepteren. Ook hier zijn het handelsbelangen en de zogenaamde coalitie tegen het terrorisme die het vrije woord tot slachtoffer maken.

Lezenswaardig
Het jaarverslag van SCO over 2001 is lezenswaardig door de inhoudelijke bijdragen van partners uit Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Colombia, Ecuador, Pakistan, Ghana, Mali, Burkina Faso en Zuid-Afrika. Zo wordt in het laatstgenoemde land Bush Radio ondersteund, een populaire radiozender voor jongeren in de 'Kaap-regio'. Overigens kent SCO op het Afrikaanse continent ook mediaprojecten in Tanzania, Zambia en Zimbabwe. In Azië was SCO in 2001 actief in Pakistan, Nepal, Bangladesh, Birma, de Filippijnen en Indonesië. Op Ambon is met behulp van Nederlandse journalisten een onderzoek verricht naar een mediaproject ten behoeve van de beide vijandige bevolkingsgroepen.

Budget
SCO ontvangt voor haar activiteiten financiële ondersteuning van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, de Nationale Postcode Loterij en enkele particuliere donateurs.
In 2001 werden in totaal 51 mediaprojecten door SCO ondersteund voor een bedrag van twee miljoen euro. De helft van het budget werd in Afrika besteed, 30 procent in Latijns Amerika en twaalf procent in Azië. Voor acute noodhulp werd zeven procent van het budget aangewend. In Latijns Amerika ging driekwart van het budget naar radioprojecten, in Afrika en Azië ging het grootste deel van het budget naar de geschreven pers.
In het bestuur van SCO zijn naast Hans Verploeg, Hans van de Velde (penningmeester) actief, Hans Brader, Kees Schaepman, Yvette Borius, Jan van Beek en Jan Noordzij. De leiding van het bureau van SCO berust bij Bart Dijkstra.