Nederlandse Vereniging van journalisten

Sake Elzinga "betrapt" het Noorden

Het noorden is het werkterrein van fotojournalist Sake Elzinga. Zijn foto's uit Groningen, Friesland en Drenthe worden onder andere gepubliceerd in het NRC. Het zijn foto's die opvallen, vond het Openlucht museum Het Hoogeland en zij vroegen Sake om een tentoonstelling in te richten. De expositie onder de titel "Het Noorden Landelijk Gezien" bestaat uit honderd foto's waaronder nieuws, portretten en vrij werk. Er zijn ook twaalf voorpagina's uit het NRC in de tentoonstelling opgenomen met foto's van Elzinga. De bezoeker kan zo zelf oordelen over de waarde van foto's op een voorpagina. Voor zijn tentoonstelling heeft Sake zo'n tien jaar productie door zijn handen laten gaan.
'Dat was wel leuk om te doen. Het kwam regelmatig voor dat ik mezelf betrapte op de gedachte "goh, dat is mooie foto". En je ziet de ontwikkeling van de fotografie langskomen. Er is in een paar jaar verschrikkelijk veel veranderd. Het begint met zwart/wit films, dan film kleurpositief en kleurnegatief en tenslotte kleur digitaal. De taal van zwart-wit fotografie is anders. Bij kleur in de krant verdwijnt de zeggingskracht van het beeld. Vaak gaat het ten koste van de boodschap. Ik ging digitaal omdat ik overal ver vandaan zit. En het voordeel van digitaal werken is, dat je je foto's zowel zwart-wit als in kleur kunt aanleveren. Ook de nieuwsbehandeling is grondig veranderd. De hype heeft in intrede gedaan. Tot voor kort was je met vier fotografen en een cameraploeg op een onderwerp. Nu zijn het veertien fotografen en vier cameraploegen. En in die mediadrukte wordt er steeds minder rekening met elkaar gehouden. Er komen steeds meer regeltjes. Het kan gebeuren dat je ver van je onderwerp een plaats krijgt toegewezen. Dat zie je dan terug in je foto's.'

De tentoonstelling "Het Noorden Landelijk Gezien" duurt tot en met 11 augustus 2002. Publiek is welkom op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en op zondag van 13.00 - 17.00 uur. Het Openlucht Museum Het Hoogeland, Schoolstraat 4 in Warffum is 's maandags gesloten.

Sicco Mansholt
Staking Avebe

Foto's: Sake Elzinga