College bouw ziekenhuisvoorzieningen

nr. 2002.205, 16 april 2002

Persbericht

Nr. 2002.205

Utrecht, 16 april 2002.

Meer woningen nodig voor lichamelijk gehandicapten

Het aantal aangepaste zelfstandige woningen, groepswoningen en Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen-clusterwoningen (ADL) schiet tekort om aan de vraag van lichamelijk gehandicapten te voldoen. Het Bouwcollege schat dat het aantal zelfstandige woningen met 1.500 tot 2.000, en clusterwoningen met ADL-assistentie met 900 tot 1.000 zal moeten toenemen om in de vraag te voorzien. De vraag naar zorg in grote woonvormen zal echter afnemen, waardoor capaciteitsuitbreiding hier niet nodig zal zijn. Tot slot is vastgesteld dat het aantal plaatsen in dagactiviteitencentra met 700-1200 zal moeten toenemen.

Dit concludeert het Bouwcollege in een op haar verzoek aan de Staatssecretaris van VWS uitgebracht rapport over voorzieningen voor lichamelijk gehandicapten.

Lichamelijk gehandicapten hebben behoefte aan verschillende vormen van zorg of assistentie. Dat hangt samen met hun persoonlijke wensen, de problematiek waarmee ze kampen en de mate waarin zij in staat zijn de regie over hun eigen leven te voeren. Deze sociale zelfredzaamheid is voor een belangrijk deel bepalend voor de omvang en de inhoud van de behoefte aan wonen, zorg, assistentie of dagbesteding. De ontwikkeling naar zorg op maat zal ook in de toekomst doorzetten, waardoor de vraag nog verder zal toenemen. Om straks adequaat op deze ontwikkelingen te kunnen inspelen is monitoring noodzakelijk.

Afname vraag grote woonvormen

Lichamelijk gehandicapten die zorg of begeleiding nodig hebben, verblijven momenteel in een zelfstandige woning met thuiszorg, in een clusterwoning met assistentie voor algemeen dagelijkse levensverrichtingen, in één van de vier grote woonvormen, gezinsvervangende tehuizen of in een verpleeghuis. Bij een toename van zorg en begeleiding thuis zal de vraag naar wonen in een intramurale voorziening, zoals bij de grote woonvormen, verder kunnen afnemen. Uitbreiding van de capaciteit in de vorm van grote woonvormen ligt dan ook niet voor de hand.

Als lichamelijk gehandicapten aangewezen zijn op verpleeghuiszorg, is het wenselijk deze zorg op gespecialeerde afdelingen aan te bieden. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Meer aanbod aan werk en dagbesteding nodig

Het Bouwcollege stelt vast dat er ook behoefte is aan werk en dagbesteding. Het aantal plaatsen in dagactiviteitencentra zal volgens het Bouwcollege met 700 tot 1.200 moeten toenemen. Het Bouwcollege baseert zich hierbij op de recent gepubliceerde gegevens van de wachtlijsten en de verwachte behoefte aan volwaardige dagbesteding voor de momenteel in het verpleeghuis en in de grote woonvormen verblijvende lichamelijk gehandicapten.

Contactpersonen:

mw. drs. W.H. van Staalduinen ir. S.R. Rienks plv. hoofd Planontwikkeling stafmedewerker Bouwzaken

De bezoeker kan aan de informatie op deze site geen rechten ontlenen. Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen accepteert geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door de geboden informatie of het gebruik van de site. Vragen en opmerkingen: cbz@bouwcollege.nl