* MINI-EXPOSITIE ROMEINEN, RIDDERS EN RIETPEREN
MINI-EXPOSITIE ROMEINEN, RIDDERS EN RIETPEREN
Op verschillende locaties in de omgeving van Wijk en Aalburg is van 16 april tot en met 5 juli de mini-expositie "Romeinen, Ridders en Rietperen, de geschiedenis van landschap en bewoning in Wijk" te zien.

Deze expositie is samengesteld in het kader van het project "natuurmuseum Brabant op locatie" en toont de ontwikkeling van een eeuwenoude verbindingsweg tussen de kernen Wijk en Babyloniënbroek die al in de Romeinse tijd werd gebruikt.

Locaties van de expositie
De expositie is van 16 april tot en met 7 mei te zien in het gemeentehuis van Aalburg. Vervolgens verhuist de expositie van 8 tot en met 22 mei naar zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg. Op de laatste locatie, het AOC in Andel is de expositie van 23 mei tot en met 5 juli te zien.

Enthousiaste deelnemers
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena, de Historische Kring Het oude Land van Heusden en Altena, de stichting herstel Perenbomenlaan, het streekarchief Land van Heusden en Altena en de gemeente Aalburg.

Het project
Natuurmuseum Brabant op locatie" daagt inwoners van Brabant uit een stukje van hun landschap te presenteren. De Brabanders hebben deze landschappen gevormd tot wat ze nu zijn. De provincie is rijk aan natuur- en cultuurhistorische elementen en verhalen: een oud ambacht, een gedicht, een bijzondere gebeurtenis of zomaar een herinnering. Soms zijn deze verhalen bekend, soms ook helemaal niet. De komende jaren worden deze verhalen in de vorm van mini-exposities op zo'n 30 tot 40 locaties in Brabant gepresenteerd. Voor meer informatie of aanmelding voor een project kunt u terecht op de website van Natuurmuseum Brabant: www.natuurmuseumbrabant.nl

Geschiedenis van landschap en bewoning
Vanuit Wijk gaat de Bergstraat in de richting van Babyloniënbroek over in de Veldstraat. Deze route ligt op een zandrug en werd in de Romeinse tijd al gebruikt. De diverse archeologische vondsten, zoals munten en mantelspelden, zijn ook te zien in de expositie. Door de hoge ligging is het tracé door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven. Een aantal woningen aan de Bergstraat en de Veldstraat staan op plaatsen waar vroeger al gebouwen stonden. Dit is terug te zien op foto's en de oudste kaarten van het Land van Heusden en Altena. Niet alleen gebouwen, maar ook historisch waardevolle beplantingen komen aan bod. De bloesem van de perenbomen in de Veldstraat vormt in de lente een mooi decor voor de expositie.

Extra activiteiten
De leskist Romeinen in Noord-Brabant kan geleend worden door scholen in de gemeente Aalburg. Met deze leskist kunnen leerlingen werken als een echte archeoloog door tastbare voorwerpen te bestuderen. Als ze vervolgens ook de mini-expositie bezoeken, krijgen ze een beeld van hun omgeving in het verleden. het verleden wordt ook in beeld gebracht door leerlingen van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) te Andel. Zij gaan bodemprofielen en een maquette van het landschap maken, interviews afnemen bij bewoners en tekeningen of foto's maken van oude paden en beplantingen. Wanneer de expositie in het AOC geplaatst wordt zullen deze elementen aan de expositie worden toegevoegd.