Milieu Centraal


Actuele persberichten

Weggooi-test laat zien hoeveel voedsel, energie en geld in de vuilnisbak verdwijnt

Utrecht, 16 april 2002 -- Milieu Centraal en het NIBUD (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) gaan vandaag van start met een nieuw onderdeel van de campagne Voorkom verspilling, koop voedsel op maat: de weggooi-test. Hiermee kunnen consumenten uitrekenen hoeveel voedsel, en daarmee ook energie en geld, in hun vuilnisbak verdwijnt. Jaarlijks gooit een gemiddeld huishouden 110 tot 165 kilo voedsel ongebruikt weg. Dit heeft een waarde van zo'n 330 euro. Veel mensen denken dat zij zelf minder voedsel weggooien. Het weggooien van eten gebeurt immers met kleine beetjes tegelijk. Door mee te doen aan de weggooi-test krijgen huishoudens een beter beeld van hun eigen gedrag.

Weggooi-test
Deelnemers aan de weggooi-test schrijven twee weken op wat ze aan voeding in de vuilnisbak gooien. Hiervoor is een speciaal invulformulier ontwikkeld. Het totaal van die twee weken kan worden ingevuld in een rekenmodel op www.milieucentraal.nl Dit model rekent uit hoeveel kilo voedsel, energie en euro's de deelnemer op jaarbasis weggooit.

Schokkend
"Ik vind het schokkend hoeveel ik weggooi. Ik dacht veel bewuster om te gaan met voedsel", aldus een deelnemer aan de proefversie van de weggooi- test. Aan de proef deden 30 huishoudens mee, die deelname aan de test vrijwel allemaal als een uitdaging zagen. "De test heeft mij vanaf de eerste dag ertoe aangezet minder voedsel weg te gooien. Het werd in de loop van de veertien dagen een sport om te voorkomen dat voedsel bedierf en dat restjes werden weggegooid."

Internet
Voor de weggooi-test maken Milieu Centraal en het NIBUD actief gebruik van internet als campagnemedium. Via www.milieucentraal.nl en www.nibud.nl is het invulformulier te downloaden. Op de site staan verder het rekenmodel, ervaringen en praktische tips van deelnemers, discussie over verspilling van voedsel en achtergrondinformatie. Huishoudens zonder internet kunnen gebruik maken van folders, die onder meer verkrijgbaar zijn bij Milieu Centraal (tel. 0900 - 1719, ¤ 0,15 pm) en in de informatierekken van Albert Heijn.

Milieu èn portemonnee
Het onnodig weggooien van eten is niet alleen een verspilling van het voedsel zelf maar ook van geld en van de energie die nodig is geweest voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen. Zuinig zijn met energie is belangrijk voor het verminderen van het broeikaseffect. Door de boodschappen wat beter te plannen, en door voor de verse voedingsmiddelen wat vaker naar de winkel te gaan, is veel verspilling te voorkomen. Dat is gunstig voor het milieu en voor de eigen portemonnee.

#####