Gemeente Helden

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in de gemeente Helden Van 16 april 2002 tot eind mei 2002 kunnen alle vrouwen uit de gemeente Helden, die geboren zijn in de jaren 1927 tot en met 1952 deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek vindt plaats in een speciaal hiervoor ontwikkelde verplaatsbare onderzoekseenheid, die in deze periode staat op het parkeerterrein van het gemeentehuis te Panningen. Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen krijgen persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd. Tijdens het vorige onderzoek in 2000 hebben 2419 vrouwen van 50 tot 75 jaar uit de gemeente Helden een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. Aan deze oproep hebben 2061 vrouwen, 85.2% gehoor gegeven.

Vroege opsporing

Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks wordt bij ruim 10.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarvan geneest zo'n 60%. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Bovendien is dan vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Daarom vindt het onderzoek één keer per twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname en kan geen absolute garantie bieden.

Tijdens het onderzoek maken vrouwelijke laboranten röntgenfoto's van de borsten. Bij een vrouw die voor het eerst deelneemt worden vier foto's gemaakt; bij de meeste andere vrouwen zijn twee foto's voldoende. Het maken van de foto's duurt een paar minuten. Het totale onderzoek, inclusief aan- en uitkleden, neemt ongeveer een kwartier in beslag. Binnen 5 tot 14 dagen nà het onderzoek krijgt elke deelneemster de uitslag thuisgestuurd.

Tentoonstellingszuil

Vanaf 3 april 2002 zal in uw gemeente een tentoonstellingszuil over het bevolkingsonderzoek borstkanker in de bibliotheek, Patersstraat 54 te Panningen, geplaatst worden. Enkele fotos, een korte tekst en een informatiefolder en poster laten zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het telefoonnummer is (077) 396 90 27, van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.


-