Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
24 mei 2002

RECIDIVE VAKER ZWAARDER BESTRAFT

Plegers van meerdere soortgelijke strafbare feiten kunnen in de toekomst rekenen op zwaardere straffen. Nu is strafverzwaring alleen mogelijk bij herhaling van in de wet genoemde specifieke delicten. In de toekomst is dat het geval bij alle onderling vergelijkbare delicten. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Korthals van Justitie.

In het huidige Wetboek van Strafrecht geldt recidive als een strafverzwarende omstandigheid bij specifiek genoemde groepen van vermogensdelicten, geweldsdelicten en beledigingsdelicten. In die gevallen wordt het strafmaximum met een derde verhoogd. Het kabinet stelt voor om de recidive als strafverzwarende omstandigheid meer algemeen te formuleren. Altijd als er sprake is van het plegen van soortgelijke misdrijven wordt het strafmaximum met een derde verhoogd. In de praktijk betekent dit onder meer dat recidivisten op het terrein van de opiumwet en de wapenwetgeving zwaarder gestraft kunnen gaan worden. Voor deze delicten bestaat namelijk nog geen recidive-regeling.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 24.05.2002