ABVAKABO FNV

Akkoord CAO Ambulances binnen handbereik (16 april 2002)

Op maandagavond 15 april 2002 hebben de bonden ABVAKABO FNV, CFO CNV-bond, CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten een voorlopig resultaat bereikt in de onderhandelingen rond de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden voor al het ambulancepersoneel. Het ministerie van VWS moet de gemaakte afspraken nog wel goedkeuren en financieren.

Harmonisering van arbeidsvoorwaarden is noodzakelijk omdat er twee soorten medewerkers van ambulances zijn: in gemeentelijke dienst en bij particuliere bedrijven. Doel is de arbeidsvoorwaarden op elkaar af te stemmen. De gemaakte afspraken zijn volgens de bonden een enorme stap vooruit en zullen ook positieve inkomensgevolgen hebben.

Salaris
De salarissen van beide groepen ambulancemedewerkers komen ongeveer op hetzelfde niveau te liggen. Datzelfde geldt voor de loonontwikkeling. De particuliere ambulances volgen de loonstijgingen bij de gemeente. De afspraak gaat in per 1 februari 2002. Dit betekent dat de dit weekend gemaakte afspraken bij de CAO-onderhandelingen ook voor deze werknemers gelden. Het onderhandelaarsresultaat bij de CAO-Gemeenten behelst onder andere een loonstijging van 3% per 1 februari 2002, per
1 oktober een loonstijging van 0,5% en in december een eindejaarsuitkering van 2,75% structureel. Bij de ambulances bestaat er nog geen eindejaarsuitkering.

Ziektekosten en pensioenen.
Gemeentelijk ambulancepersoneel blijft bij IZA. Particulier ambulancepersoneel komt in ieder geval onder IZZ te vallen of mogelijk ook het IZA. Voor gemeentepersoneel verandert er niets (ABP). Medewerkers uit de particuliere sector komen onder het PGGM te vallen of mogelijk ook het ABP. De invoering van deze nieuwe regelingen vindt plaats per 1 januari 2003.

Afgesproken is dat iedereen 36 uur gaat werken. Dit houdt voor de particuliere sector ook een verhoging van het uurloon in. Dit heeft ook zijn directe gevolgen voor de hoogte van de overwerkvergoeding. Ten aanzien van het functioneel leeftijdsontslag valt geen harmonisatie te verwachten, nu de politiek hierover nog duidelijkheid heeft gegeven.

De bonden zijn tevreden over de gemaakte afspraken. De werkgevers zullen uiterlijk 15 mei a.s. helderheid verschaffen of het ministerie van VWS de operatie financiert. Daarna raadplegen de bonden de achterban.

---