Consumentenbond

Consumentenbond vindt cd-beveiliging 'belachelijk' 15 april 2002

Sony moet nieuwe cd's van onder andere Celine Dion terughalen

De Consumentenbond vindt de kopieerbeveiliging op nieuwe cd's van platenmaatschappij Sony Music (zoals die van zangeres Celine Dion) ronduit belachelijk. Deze cd's zijn niet af te spelen in een pc of mac en wie dat toch probeert loopt de kans dat de computer crasht. De Consumentenbond vraagt aan Sony Music om de cd's terug te halen en onderzoekt de juridische mogelijkheden om deze platenmaatschappij aansprakelijk te stellen.

De platenindustrie is de weg kwijt. In een marktsituatie waarin de prijs van een cd volgens consumenten veel te hoog ligt en de branche zelf geen creatieve manieren weet te bedenken om met nieuwe technologieën om te gaan, scheept ze nu de consument met een groot probleem op. Als je een muziek-cd koopt, kun je die cd op allerlei manieren afspelen, waaronder via een computer. Ook mag je een kopie voor eigen gebruik maken, bijvoorbeeld als je een extra exemplaar in de auto wilt. Maar wie nieuwe cd's van Sony Music, zoals die van Celine Dion, heeft aangeschaft, kan dat allemaal niet. Sterker nog, de kans bestaat dat je computer crasht. De Consumentenbond vindt dit belachelijk. Consumenten worden niet alleen beknot in hun mogelijkheden waarvoor ze gewoon betaald hebben: ze kunnen de cd niet afspelen in hun pc of mac en niet kopiëren voor eigen gebruik. Maar bovendien worden ze met allerlei computerellende opgezadeld.

De cd-branche geeft onvoldoende openheid van zaken over hun kopieerbeveiligingen. Ook op andere cd's, zoals op de cd van Marco Borsato, wordt geëxperimenteerd met vormen van kopieerbeveiliging. Aangezien de consument daarover niet geïnformeerd wordt, kan hij hiermee geen rekening houden bij de aanschaf van de cd en kan hij vervolgens met allerlei onverwachte problemen worden geconfronteerd. Zo kan hij meerdere blanco cd's voorgoed verpesten voordat hij het kopiëren opgeeft. Ook komt het voor dat consumenten hun beklag gaan doen bij de platenzaak, omdat zij menen dat zij een foutieve cd hebben gekocht. Op de nieuwe cd's van Sony Music zit wel een sticker waarop staat dat de cd niet af te spelen is in een computer, maar er staat niet bij dat de computer kan crashen.

De Consumentenbond heeft Sony Music gevraagd om deze vorm van beveiliging stop te zetten en de reeds verkochte cd's terug te halen. De bond onderzoekt op voorhand de juridische mogelijkheden om Sony Music aansprakelijk te stellen, zal via zijn website en de Consumentengids consumenten waarschuwen en zal het probleem internationaal aan de orde stellen.