Korps: Groningen, plaats: Groningen 15-04-2002
Helingonderzoek Woonschepenhaven nagenoeg afgerond Maandag 15 april 2002

Ruim twintig aangiften

Het onderzoek naar de helingpraktijken van een 50-jarige bewoner van de woonschepenhaven in Groningen is nagenoeg afgerond. De politie heeft inmiddels de goederen geïnventariseerd Voor zover mogelijk zijn bij de goederen aangiftes gezocht die verband houden met de herkomst van de goederen. Op dit moment passen daar ruim twintig aangiften bij. De genoemde verdachte heeft afstand gedaan van de aangetroffen goederen, waarvan een deel overigens niet van misdrijf afkomstig is, maar onderdeel uitmaakt van de normale handelsvoorraad. Zo zamelde hij bijvoorbeeld koper en lood in en verkocht dit door aan officiële bedrijven. Ook handelde hij legaal in tweede hands goederen als audio en videoapparatuur. Eerlijke handel en heling liep min of meer door elkaar heen. Hij is klein begonnen, maar de afgelopen jaren is dat uitgelopen tot de omvang zoals deze op maandag 25 maart van dit jaar werd aangetroffen. Een omvang die ook voor de politie verrassend groot was. In een aantal boten, waaronder die van de verdachte, maar ook van naaste familieleden werden honderden goederen aangetroffen variërende van klein gereedschap en gebruiksgoederen als batterijen, scheermesjes en tabakswaar tot aan dure audio en video en telefoonapparatuur en gereedschap als boormachines, haakse slijpmachines en zaagmachines Deze goederen werden afgeleverd door junks en anderen die op deze wijze in hun dagelijkse behoefte aan extra geld wilden voorzien. Voor een deel verkocht de verdachte het goed weer door, maar heel veel zaken zijn ook jarenlang bij de voorraad blijven ligggen. Een aparte categorie betreft een vijftiental (staart)klokken en pendules, waarvan enkele exemplaren uit de 19e eeuw dateren. Deze klokken zijn op dit moment niet terug te brengen bij een eigenaar. Zo is het ook met de meeste goederen.

Voor zover na te gaan is het gereedschap voor een groot deel afkomstig van inbraken op bouwplaatsen en uit DHZ-zaken. De gebruiksgoederen zijn vrijwel allemaal afkomstig uit winkels. Veel audio en videoapparatuur is zoals is gebleken, ook afkomstig van reguliere handel, maar daar heeft de verdachte desondanks afstand van gedaan. De politie heeft inmiddels contact gelegd met de Sociale-Dienst en de Belastingdienst. Dit omdat de verdachte een uitkering had en de winst van de verkochte goederen onvoldoende meldde.

In totaal zijn er op maandag zes verdachten aangehouden die te maken hebben met de activiteiten van de hoofdverdachte. Dit betreft voornamelijk familieleden, namelijk de echtgenote van de verdachte, zijn moeder en een zoon. Tevens werd nog een andere bewoner (27)van de Woonschepenhaven en diens echtgenote aangehouden. Met uitzondering van de hoofdverdachte en zijn zoon zijn de aangehouden personen dezelfde dag weer op vrije voeten gesteld. De hoofdverdachte zit nog vast. Zijn zoon is na drie dagen weer op vrije voeten gesteld.

De politie heeft grote moeite met het terugbezorgen van de goederen. De klokken, die voor velen bijzondere waarde hebben, zullen daarom in Opsporing Noord worden getoond. Om goederen goed te kunnen traceren blijft het nodig dat deze zijn voorzien van bijvoorbeeld een postcode met huisnummer (graveren). Voor gereedschappen van (bouw)bedrijven was het handig geweest als er een firmanummer en een naam op het materiaal zou zijn gegraveerd. Tevens is gebleken, dat de goederenstroom binnen een bedrijf niet overal even goed wordt geregistreerd en geadministreerd. Daardoor is het bewijs van eigendom moeilijk te leveren.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (0.13 euro/min)