Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: EUR 45 MILJOEN VOOR BEVORDERING STARTENDE TECHNOLOGIEBEDRIJVEN
Nummer: 61

Datum: 16-04-2002

Universiteiten, hogescholen en andere publieke onderzoeksinstellingen kunnen de komende drie maanden plannen indienen bij Senter (de organisatie die namens het Ministerie van Economische Zaken subsidieregelingen uitvoert) om technostarters te helpen met een vliegende start. Als hun plan wordt geselecteerd, geeft het Ministerie van Economische Zaken subsidie aan de kennisinstellingen voor het aanbieden aan technostarters van huisvesting (in een zogeheten 'broedplaats') en speciale apparatuur. Ook hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan en begeleiding en advies aan technostarters kan worden gesubsidieerd.

De regeling heeft een totaalbudget van EUR 45 miljoen en een looptijd van 2 jaar. De maximale bijdrage per project bedraagt EUR 5 mln. De kennisinstellingen kunnen een subsidie van maximaal 50% van de projectkosten verkrijgen. Dit betekent dat ook andere partijen zullen bijdragen in het project.

Technostarters ontwikkelen innovatieve producten met de bedoeling die producten op de markt te brengen. De bedrijven dragen zo bij aan snelle verspreiding van nieuwe technologische kennis binnen en tussen bedrijfstakken en aan de versterking van het innovatievermogen. Door de subsidieregeling technostarters zal het aantal (succesvolle) technostarters naar verwachting toenemen. In 1999 waren dit er ca. 1100. De doelstelling die is opgenomen in de EZ-begroting 2002 is om in 2003 een toename van 50% t.o.v. 1999 gerealiseerd te hebben. Dit is inclusief de technostarters op de gebieden Life Sciences en ICT. Nederland scoort op het gebied van technostarters op een aantal punten onder het gemiddelde in de Europese Unie. Knelpunten zijn bijvoorbeeld de beschikbaarheid van financiering en de manier waarop startende ondernemingen worden begeleid.

Verbetering van het klimaat en de medewerking daaraan van universiteiten bij het opstarten van bedrijven was een van de thema's van de Innovation Lecture. Prof. Michael E. Porter (Harvard Business School) bracht tijdens deze lezing in kaart wat de knelpunten in Nederland zijn op het gebied van innovatie. De lezing van Michael Porter is te vinden op de website van het Ministerie: www.ez.nl/