Gemeente Albrandswaard



Albrandswaard heeft nieuw college

Donderdagavond zijn de drie onderhandelingspartijen CDA, VVD en PvdA tot overeenstemming gekomen. Zij vormen het nieuwe college van Albrandswaard. De nieuwe wethouders worden de heer E. de Jongh voor het CDA, de heer D.C. Roelse voor de VVD en voor de PvdA de heer G.A.D. Brussaard. Formateur B.G. Euser heeft aangegeven als raadslid in de politiek actief te willen blijven.

De drie partijen hebben hun visie op de toekomst van Albrandswaard neergelegd in een coalitiedocument. Het valt op dat veel aandacht uitgaat naar veiligheid en leefbaarheid. Verder moet het groene karakter van Albrandswaard behouden blijven, ook als de gemeente in de toekomst tot ca. 24.000 inwoners groeit. De coalitiepartners geven aan dat Albrandswaard een ondernemende gemeente is. Zelfstandigheid is bij dit alles uitgangspunt. De coalitiepartijen benoemen een aantal onderwerpen, die in ieder geval de komende vier jaren de aandacht krijgen. Eén daarvan is het instroompunt voortgezet onderwijs. Nieuwe actiepunten ten opzichte van vorige raadsperiode zijn de nieuwbouw van de Oranjerie en de uitbreiding van de sporthal 'Rhoon' met daarnaast ruimte voor een sportschool, de schietvereniging, één peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. De partijen zijn tot de conclusie gekomen dat bebouwing van Rhoon Zuid-Oost noodzakelijk is. Wel maakt de coalitie de start van de bouw afhankelijk van de voortgang in de ontwikkeling van Portland. Verhoging van de gemeentelijke belastingen, die uitgaat boven de prijsindex kan, volgens de coalitie, alleen plaatsvinden, indien burgers meer maatschappelijke voorzieningen krijgen. Kostendekkende tarieven voor de dienstverlening zijn wel uitgangspunt.

De heer De Jongh van het CDA wordt de portefeuillehouder Samenleving en -met uitzondering van de wettelijke taken van de burgemeester- verantwoordelijk voor het programma van de Veilige gemeente en leefbare gemeenschappen. De heer Roelse van de VVD draagt verantwoording voor het programma de Ondernemende gemeente en krijgt de portefeuille Ontwikkeling en Economie. De portefeuille Groen, Milieu en Financiën is voor de heer Brussaard van de PvdA. De wethouders zullen zich allemaal fulltime voor Albrandswaard inzetten. De burgemeester is, naast haar eigen taken op het gebied van openbare orde, veiligheid en politie, verantwoordelijk voor bestuur en organisatie. Bij de ontwikkeling van het Landschapspark behoudt zij haar prominente rol.

De drie partijen presenteren hun coalitiedocument en hun beoogde wethouders dinsdag 16 april aan de oppositiepartijen. In deze derde openbare bijeenkomst worden ook belangrijke zaken, als raadscommissie-indeling, voorzitterschappen en externe vertegenwoordigingen besproken. De onderhandelaars nodigen de geïnteresseerde burgers van Albrandswaard uit om deze openbare vergadering bij te wonen. De bijeenkomst start om 20.00 uur in het gemeentehuis te Rhoon.