Vereniging Milieudefensie


Gezamenlijk persbericht Milieudefensie, Novib, SOMO, CEO, TNI


EU-documenten WTO-onderhandelingen uitgelekt


Amsterdam, 16 april 2002 --- Deze week uitgelekte documenten laten zien welke verlanglijst de Europese Commissie wil hanteren bij de WTO-onderhandelingen over de dienstensector (GATS). Uit de documenten blijkt dat Europa volledige liberalisering wenst van de watervoorziening, de energiesector en andere gevoelige sectoren. Milieudefensie, Novib, SOMO, CEO, TNI en andere maatschappelijke organisaties hebben staatssecretaris Ybema in een brief laten weten zeer verontrust te zijn over het gebrek aan democratische controle op deze onderhandelingen.

Uit de documenten komt naar voren dat de EU soms heel specifieke eisen wil stellen aan de handelspartners, die diep ingrijpen in bestaande nationale wetgeving. Zo wil de EU aan Mexico vragen om een wet in te trekken die het buitenlandse bedrijven onmogelijk maakt om land of water te bezitten in een strook van 50 kilometer langs de kusten en 100 kilometer langs de grenzen.

De EU wil alle landen vragen hun waterdistributie en waterwinning open te stellen voor buitenlandse bedrijven. Hiermee oefent zij druk uit op die landen om hun watersector te privatiseren. De meeste Europese landen, waaronder Nederland, willen zelf de eigen watervoorziening uitdrukkelijk in overheidshanden houden.

De Europese Commissie onderhandelt bij de WTO- dienstenonderhandelingen (GATS) met een mandaat van de lidstaten en hoeft tijdens de onderhandelingen geen opening van zaken te geven. Zelfs de eigen voorstellen van de EU worden als 'onderhandelingsgevoelige informatie' geheim gehouden. Parlementen komen pas weer aan het woord aan het eind van de onderhandelingen, gepland in 2005, als zij over een omvangrijk pakket aan liberaliseringsvoorstellen moeten oordelen

Vergelijkbare verzoeken als die welke de EU aan andere landen stelt, zullen ook aan de EU zelf worden gesteld. Zo kan de EU worden gevraagd de watervoorziening of de gezondheidszorg te liberaliseren. De ondertekenende organisaties vinden dat dergelijke belangrijke stappen niet kunnen worden gezet zonder een voorafgaand breed maatschappelijk en parlementair debat. Zij vragen de regering volledige openheid van zaken over de GATS- onderhandelingen.