Rijksuniversiteit Groningen

PIONIER subsidie toegekend aan prof.dr. L.W. Beukenboom

Leo Beukeboom, hoogleraar Evolutionaire Genetica, ontvangt per 1 mei 2002 één van de drie landelijk toegekende PIONIER subsidies van onderzoeksfinancier NWO-ALW (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - Aard- en Levenswetenschappen). Met de omvangrijke persoonsgebonden subsidie zal hij zijn onderzoeksgroep verder uitbreiden.

Beukeboom krijgt de subsidie voor zijn onderzoek aan de evolutionaire genetica van haplodiploïde voortplanting. Bij deze vorm van voortplanting ontstaan mannetjes uit onbevruchte eieren en zijn haploïd, dat wil zeggen met één set chromosomen, terwijl vrouwtjes uit bevruchte eieren ontstaan en diploïd zijn, dat wil zeggen met twee sets chromosomen. Mannetjes hebben dus alleen een moeder en geen vader.

Het doel van Beukebooms onderzoek is om de genetische architectuur van haplodiploïde voortplanting op te helderen en om te begrijpen hoe deze voortplantingswijze de evolutie van paringssystemen en levenseigenschappen heeft gestuurd. Het innovatieve karakter van zijn onderzoek ligt in het toepassen van klassieke genetische analyses gecombineerd met moderne genomics en informaticatechnieken bij het beantwoorden van evolutionaire vragen. Hierbij maakt hij gebruik van sluipwespen en hun unieke wijze van haplodiploïde voortplanting. Traditioneel wordt evolutionair en genetisch onderzoek uitgevoerd bij slechts een aantal modelorganismen, terwijl insecten als de sluipwesp eigenschappen bezitten die tot groter inzicht zullen leiden.

Informatie

prof.dr. L.W. Beukeboom, tel. (050)363 84 48/20 92, e-mail: l.w.beukenboom@biol.rug.nl (werk) of www.biol.rug.nl/evogen/

Agenda

Lezing & Expositie