Stichting Natuur en Milieu

Leidschenveen, 16 april 2002

Milieuorganisaties en bewoners willen beter openbaar vervoer In één nacht nieuw treinstation

Actievoerders van Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu bouwen vanmorgen vroeg samen met bewoners een treinstation langs de spoorlijn Zoetermeer Den Haag CS, in de wijk Leidschenveen bij Den Haag. Met deze actie protesteren zij tegen het jarenlang uitblijven van een station. Het ontbrekende station Leidschenveen is exemplarisch voor tientallen andere plekken in Nederland waar veel mensen wonen, maar een treinstation ontbreekt. De actie vindt plaats in het kader van de campagne Gaat het in mei om de wereld van JOU? van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib.

Om 8.00 uur is het station klaar en wachten buurtbewoners en milieuactivisten op het perron of er een trein zal stoppen bij het nieuwe, zelfgebouwde station, compleet met omroepberichten, kiosk en vertrektijdenbord. De forenzen en schoolkinderen op het perron wachten waarschijnlijk tevergeefs. De omroepinstallatie meldt: De trein bij Leidschenveen heeft een vertraging van vier jaar. Als er om 8.30 uur nog geen trein is gestopt, zullen de teleurgestelde reizigers hun treinkaartjes (retour Leidschenveen Den Haag CS) aan een ballon binden en de lucht in laten gaan.

Wat >> milieuorganisaties en bewoners bouwen NS-station Leidschenveen
Wanneer >> dinsdag 16 april 2002, 7.00 8.30 uur Wie >> Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en wijkvereniging Leidschenveen
Waar >> Leidschenveen, kruising spoor met Veenweg

Leidschenveen is een zogenaamde Vinexwijk. In de wijk met 2.800 woningen wonen ruim 8.000 mensen. De nieuwe bewoners wachten al vier jaar op een treinstation. Het ziet er naar uit dat ze nog vier jaar moeten wachten. Veel te lang, vinden Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib. Veel mensen zijn bij hun verhuizing wel bereid op een andere vorm van vervoer over te stappen, maar er moet dan wel een goed alternatief zijn. Treinstations in nieuwe woonwijken worden vaak veel te laat worden gebouwd. De bewoners zijn dan al weer gewend aan hun nieuwe situatie en blijven de auto gebruiken. De organisaties willen dat het Rijk veel meer geld beschikbaar stelt, zodat bewoners van nieuwe woonwijken direct al de beschikking hebben over goed openbaar vervoer.

In het kader van de campagne Gaat het in mei om de wereld van JOU? vragen Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib om forse investeringen in kwantiteit en kwaliteit van openbaar vervoer en fietsvoorzieningen. Het benodigde geld kan vrijkomen door geen nieuwe wegen meer aan te leggen. Verder moet er een uitgebreide kilometerheffing (uitgesplitst naar plaats, tijd en milieudruk) komen, om de echte kosten van autorijden door te berekenen aan autorijders en files te beperken.
De campagne van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib Gaat het in mei om de wereld van JOU? brengt urgente thema's op het gebied van milieu, natuur en eerlijke wereldhandel onder de aandacht van de politieke partijen. De pay-off is dan ook; Jouw mening hoort in het regeerakkoord!.