Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 15 april 2002

Verkiezingsprogramma's geen garantie voor volwaardige participatie gehandicapten en chronisch zieken

De drie regerende partijen en het CDA laten het in hun verkiezingsprogramma's flink afweten als het op het chronisch zieken en gehandicaptenbeleid aankomt. De kleine christelijke partijen, SP en GroenLinks zetten wel genuanceerder uiteen hoe mensen met een handicap of chronische ziekte na de Tweede Kamerverkiezingen volwaardig kunnen participeren in de maatschappij. Dat concluderen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) in hun analyse van verkiezingsprogramma's '(G)Een van de acht'.

De Lijst Pim Fortuyn weet nog niet hoe het chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid er de komende jaren uit moet gaan zien. Ook Leefbaar Nederland heeft hierover niets in het programma staan. De partij noemt non-discriminatie wetgeving een heilloze weg: iedereen zou al gelijk zijn voor de wet.

Ook de PvdA en VVD zeggen in hun verkiezingsprogramma's niets over non-discriminatiewetgeving. De liberalen laten weten geen enkel wetsvoorstel expliciet in het programma te noemen. Lijsttrekker Ad Melkert van de PvdA: 'Een verkiezingsprogramma moet geen telefoonboek worden. De PvdA baseert zich naast het programma op de gekozen uitgangspunten van de partij. Daar hoort non-discriminatiewetgeving zeker bij. Bovendien moet gehandicaptenbeleid de komende jaren meer omvatten dan alleen 'zorg' dat is ondergebracht bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' Ook het CDA zegt in een reactie aan de CG-Raad en de FvO dat ze mensen met een handicap of chronische ziekte niet als patiënten zien, maar als burgers die zelf keuzes in het leven maken. De SGP onderschrijft deze gedachten en ziet mensen met een functiebeperking in haar partijprogramma als gelijkwaardige burgers. Deze partij wil gebarentaal als erkende taal.

Alleen Groen Links refereert in haar partijprogramma aan de Standaard Regels van de Verenigde Naties als basis voor het beleid voor mensen met een chronische ziekte of handicap. De ChristenUnie en de SP hebben hun partijprogramma's ook geschreven voor mensen met een verstandelijke handicap.

De komende weken zullen de CG-Raad en FvO de politieke partijen vragen voorleggen over de verschillende beleidsvoornemens zoals veranderingen in het zorgstelsel, inkomenspositie en ethiek.

Meer informatie over het rapport '(G)Een van de acht' en de verkiezingen in het verkiezingsdossier

---