Rechtbank Leeuwarden



Eerste Kanaalbrug moet weer worden afgesloten (gemeente Leeuwarden)
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 16-04-2002

Op 27 december 2001 hebben burgemeester en wethouders besloten dat de tijdelijke openstelling van de Eerste Kanaalbrug (voor motorvoertuigen) in de rijrichting van zuid naar noord, moet worden verlengd totdat de gemeenteraad zich medio 2002 over het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan heeft uitgelaten. Een buurtbewoner heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit en de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden om een uitspraak gevraagd.

De rechter is van oordeel dat het besluit om de openstelling van de Eerste Kanaalbrug te verlengen, niet goed is gemotiveerd. De Eerste Kanaalbrug is afgesloten in het kader van het Verkeerscirculatieplan Binnenstad. Hierdoor moeten automobilisten omrijden om het oostelijk deel van het centrum te bereiken. De afsluiting van de Eerste Kanaalbrug heeft ook precies dit effect. De gemeente gebruikt echter als argument voor verlenging van de tijdelijke openstelling dat de weggebruikers behoefte hebben aan een noordzuidroute aan de zuidoostkant van het centrum. Dit argument is echter op geen enkele wijze onderbouwd. Bovendien blijkt uit een voorstudie dat de openstelling van de Eerste Kanaalbrug in zuid-noordrichting voor een goede verkeersafwikkeling als slechtste variant uit de bus komt.

De rechter is daarom tot de conclusie gekomen dat de openstelling van de Eerste Kanaalbrug op een wezenlijk onderdeel afwijkt van het geldende beleid, zonder dat dit deugdelijk gemotiveerd is. Het besluit is daarom geschorst en de uitspraak heeft tot gevolg dat de openstelling ongedaan zal moeten worden gemaakt.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE1519
(Zie het originele bericht)