Gemeente Den Haag

2002-04-16: Meer vrouwen en allochtonen in dienst bij de gemeente Den Haag

Het aandeel vrouwen en allochtonen in gemeentelijke dienst is het afgelopen jaar toegenomen. Het diversiteitsbeleid van de gemeente lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen. Ook is in 2001 de toename van het ziekteverzuim een halt toegeroepen.

Dit staat in het Sociaal Jaarverslag 2001 dat burgemeester en wethouders vandaag presenteren, tegelijk met het Financieel Jaarverslag. Het rapport meldt een toename van 2,4% van het aantal vrouwelijke werknemers bij de gemeente Den Haag. Het aandeel vrouwen komt daarmee op 39%.

Het aantal allochtone medewerkers is gestegen met bijna 2% tot een totaal van 18%. Deze stijging is voornamelijk te danken aan gerichte personeelswerving. Zo heeft de gemeente nieuwe medewerkers geworven bij evenementen waar veel allochtonen komen.

Uit het Sociaal Jaarverslag is ook op te maken dat de trend van het steeds toenemende ziekteverzuim het afgelopen jaar is gekeerd. Dit heeft onder andere te maken met maatregelen die gericht zijn op verbetering van de werkomstandigheden. Preventieve trainingen zijn gehouden om RSI te voorkomen en om tijdig hulp te bieden bij psychische problemen. De gemeente heeft zich tot doel gesteld de komende jaren het ziekteverzuim verder terug te dringen.

Werving via Internet
Verder wordt geconstateerd dat de werving van nieuwe medewerkers in toenemende mate via Internet gebeurt. De vacaturewebsite van de gemeente, die in september vorig jaar werd gelanceerd, is tot januari 2002 ruim 12.000 keer bezocht. Daarnaast ontvangt de gemeente via Internet gemiddeld 47 open sollicitaties per week.

Integriteit
De gemeente is enkele jaren geleden gestart met integriteitsbeleid. Daartoe zijn het afgelopen jaar enkele instrumenten voorbereid die dit jaar ingevoerd gaan worden. Dit zijn bijvoorbeeld de ambtseed en een klokkenluidersregeling. De klokkenluidersregeling maakt het mogelijk om vermoedens van misstanden te melden bij de chef, een vertrouwenspersoon of een externe commissie. Ook wordt bij de gemeente een expertisepunt integriteit ingericht.

last update: 16 april 2002 ;pag.: 12147; auteur: 112;cat.: 17 Uw