Persbericht Trimbos-instituut

EEN OP DE VIJF WERKENDEN KAMPT MET PSYCHISCHE PROBLEMEN

Utrecht, 16 april 2002. Een op de vijf werkende mannen en vrouwen heeft een pychische stoornis. Zo lijdt naar schatting een kwart miljoen (9,1%) werkende vrouwen aan een stemmingsstoornis (meestal depressie), hebben ruim vierhondderdduizend (14,6%) werkende vrouwen een angsstoornis, terwijl een half miljoen, ofwel 12,1% van de werkende mannen problemen heeft met alcohol. Als een werknemer ziek is vanwege psychische stoornissen duurt het ziekteverzuim aanzienlijk langer dan bij lichamelijke ziekten.

Dit blijkt uit gegevens van het Nemesis-onderzoek (Netherland Mental Health Survey and Incidence Study) van het Trimbos-instituut, die zijn gepubliceerd in het rapport Werk, psyche en ziekteverzuim. Bij het onderzoek waren bijna vijfduizend werkende mannen en vrouwen uit alle bedrijfs- en beroepstakken betrokken. Betrouwbare cijfers over de omvang van psychische problematiek en daaraan gerelateerd ziekteverzuim onder de werkende bevolking ontbraken tot nu toe. In het rapport gaan de auteurs uitgebreid in op verschillende aspecten van het werk en de werksituatie die te maken hebben met psychische stoornissen en ziekteverzuim.

Op een werkzame beroepsbevolking van zeven miljoen, heeft een op de vijf werkenden (21,9%), volgens de gangbare medische criteria op zijn minst één psychische stoornis. De meest voorkomende zijn depressie, enkelvoudige fobie (angsten als hoogtevrees en vliegangst) en alcoholmisbruik. Vrouwen blijken twee maal zoveel last te hebben van stemmingsstoornissen (vooral depressie) en angststoornissen, terwijl mannen vier keer zo vaak problemen hebben met alcohol. Uitgesplitst naar beroepen hebben met name mensen in dienstverlenende functies, zoals kinder- en bejaardenverzorgsters en horecapersoneel, te kampen met psychische stoornissen.
Hoe je je werk beleeft blijkt ook sterk te maken te hebben met psychische stoornissen. Mannen die geen plezier hebben in hun werk, hebben bijvoorbeeld een tien keer zo grote kans op een stemmingsstoornis. Bij vrouwen is die kans vijfmaal zo groot.

De ware omvang van het 'psychisch ziekteverzuim' is volgens de onderzoekers moeilijk vast te stellen, omdat slechts een klein deel van de werkenden hun verzuim toeschrijft aan psychische klachten. Vermoed wordt dat ondervraagden zich niet bewust zijn van de psychische aard van hun problemen of daar liever over zwijgen en in plaats daarvan een lichamelijke kwaal voor hun verzuim noemen. Wel zocht bijna een op de zeven werkenden hulp vanwege psychische problemen. De vraag is echter of verzuimenden snel genoeg hulp zoeken en bij de juiste instantie terecht komen.
Voor een effectieve aanpak van ziekteverzuim is het van belang om genuanceerder te werk te gaan dan tot nu toe. Cruciaal is om onderscheid te maken tussen verschillende soorten psychische problemen, tussen verschillende vormen van verzuim en tussen mannen en vrouwen.

Werk, psyche en ziekteverzuim. S. Laitinen-Krispijn, R. Bijl. Uitgave: Trimbos-instituut Utrecht, 2002. Prijs E 13,61. Bestellen via 030-2971180, bestelnummer Trimbos-reeks 2002-1.


---

_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---