Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 april 2002

VRAGEN VAN HET LID WAGENAAR (PVDA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Kent u de uitspraak van de NMa inzake een klacht van OLON, de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, tegen KPN-Telecom betreffende het stoppen van levering van analoge muzieklijnen en de brief van OLON aan u over ditzelfde onderwerp? (1)

2. Is het waar dat gelijkwaardige alternatieven voor analoge muzieklijnen de kleinschalige omroepsector ongeveer EUR 4,5 miljoen per jaar extra kosten? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot het totale budget van deze omroepen? Zo nee, hoeveel bedragen de extra kosten wel?

3. Deelt u de mening dat het verdwijnen van analoge muzieklijnen voor publieke lokale omroepen en huisomroepen een onevenredig hoge wissel trekt op het financiële budget van die omroepen? Zo ja, bent u voornemens om deze omroepen nader financieel te ondersteunen? Zo nee, waarom niet?

4. Hoe oordeelt u over het verzoek van OLON om DAV-verbindingen te mogen (blijven) gebruiken totdat gelijkwaardige alternatieven zijn gevonden voor andere betaalbare vaste verbindingen via de ether?

5. Wanneer komt u met een meerjarig financierings- en investeringsplan inclusieve een beleidsvisie voor lokale en regionale omroepen waartoe de Kamer de regering met de motie Wagenaar c.s. (2) heeft opgeroepen? Zult u daarin ook rekening houden bovenstaande problematiek? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

6. Zijn de onlangs bij Voorjaarsnota aangekondigde structurele extra middelen (EUR 1,9 miljoen) voor de publieke lokale omroep voldoende om de toezegging dat deze omroepen door fiscalisering van de omroepbijdrage niet zouden worden getroffen, waar te maken? Zo nee, hoe gaat u deze omroepen alsnog financieel compenseren?

(1) http://www.olon.nl/olon_public/olon1320.html en brief van 4 april 2002

(2) Kamerstuk (28 000 XIII nr. 30 van 26 november 2001