Ingezonden persbericht

ACOM, De CNV bond van militairen

PERSBERICHT

ACOM over einde Kok II:

Terecht, maar te laat

De ACOM -de CNV-bond van militairen- vind het terecht dat het kabinet zijn politieke lot verbonden heeft aan de harde conclusies uit het NIOD-rapport. Hoe terecht ook, in het zicht van de eindstreep wordt deze stap wel erg laat gezet.

De ACOM stelde al bij het verschijnen van dat rapport dat het niet zonder consequenties mocht blijven. Dat was niet voor het eerst. Al sinds jaar en dag wees de bond er op dat de politiek haar verantwoordelijkheid moest nemen in deze. Echter, er volgde alleen maar uitstel. De militairen van Dutchbat III zijn mede daardoor ernstig beschadigd geraakt, aangezien zij de 'zwarte piet' kregen toegespeeld. Onder die manschappen leefde sinds het verschijnen van het NIOD-rapport dan ook niet alleen opluchting, maar tevens het gevoel dat het dossier 'Srebrenica' niet volledig is zonder het opstappen van de politiek verantwoordelijken - met name de minister-president.

De ACOM vindt dat het opstappen van het kabinet eveneens consequenties dient te hebben voor de militaire top van de Koninklijke Landmacht. Immers, daar is bewust gepoogd om informatie over het drama in Srebrenica achter te houden. Ook daardoor zijn de eigen medewerkers, i.c. Dutchbat III, opgezadeld met aanhoudende verwijten.

Mocht het nog komen tot een parlementaire enquête, dan was en is de ACOM van oordeel dat een dergelijk onderzoek slechts door de Eerste Kamer kan worden uitgevoerd. Immers de Tweede Kamer is in dit alles te veel partij. Er kan derhalve getwijfeld worden aan het, in dit geval, zo gewenste 'zelfreinigend vermogen'.

Leusden, 16 april 2002