AutoRai

16-4-2002

Auto voor India wint Mitsubishi ontwerpwedstrijd

Ontwerpers uit de hele wereld stuurden concepten in voor de vierde Internationale Ontwerpwedstrijd van Mitsubishi Motors. De jury heeft alle ontwerpen beoordeeld een de winnaars van de Grand Prix en verschillende andere prijzen bekendgemaakt.

De Grand Prix van 800.000 Yen ( 6939,-) is gewonnen door de Amerikaan Yoshihiro Ishida met het ontwerp P.A.O. Peoples Car Project for India. Dit ontwerp is gericht op de Indiase markt, dat zich typeert door een sterk toenemend autobezit en een evenredig toenemende milieuvervuiling. Het ontwerp van Ishida moet een nieuwe invulling geven aan de relatie tussen auto en maatschappij. Door de Indiase olifant te gebruiken als uitgangspunt, geeft het ontwerp ook uiting aan de Indiase cultuur.

De eerste prijs van 300.000 Yen ( 2602,-) is toegekend aan de Japanner Akinori Myoi met de inzending RefleX. Een bijzonder ontwerp waarbij de voor- en achterzijde van de auto symmetrisch zijn. Voor beide kanten kunnen dus exact dezelfde onderdelen worden gebruikt. Voor de constructie betekent dit een enorme besparing op zowel kosten als milieu.

Ecologie prijs
De Quadcycle van de Nederlander Rik de Reuver (foto) veroverde de Ecologie Prijs. Het ontwerp is gericht op een nieuwe manier van plezier beleven, waarbij de belasting voor het milieu tot een minimum wordt beperkt. Het idee is om een nieuwe sport te creëren met elementen van verschillende bestaande sporten als mountainbiken, off road rallying etcetera. The Quadcycle wordt aangedreven door zowel mankracht als vier elektrische motoren. De jury prees het ontwerp vanwege de grote verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu, zonder dat het element fun-beleving uit het oog is verloren.

376 inzendingen
De Internationale Ontwerpwedstrijd bestaat inmiddels vier jaar. Deelname staat open voor iedereen, ongeacht nationaliteit of beroep. De jury heeft dit maal een recordaantal van 376 concepten beoordeeld, waarvan veertien afkomstig uit Nederland en 362 uit 54 verschillende landen. De aarde en een beter milieu speelden bij veel ontwerpen een centrale rol. De vele schetsen inspireren Mitsubishi bij de verdere evolutie van Cross Country voertuigen.

Na de eerste selectieronde mochten dertig ontwerpen door naar de finale. In het Tama Design Center, het bruisende ontwerpcentrum van Mitsubishi in Tokio, bogen de juryleden zich over de laatste ontwerpen. Na levendige discussie en zorgvuldige bestudering maakte de voorzitter van de jury, hoofd van de personenauto ontwerpafdeling van Mitsubishi, Olivier Boulay, uiteindelijk de winnaars bekend. Boulay is onder de indruk van het kwaliteitsniveau van de inzendingen: Ik ben blij dat zoveel ontwerpers zo hard hebben gewerkt aan hun concepten. Het ontwerp van de auto moet een beeld uitstralen van beweging, zelfs op de parkeerplaats. Vanuit dit perspectief vraagt een auto om een design dat zowel emotioneel als dynamisch is. Veel van de inzendingen zijn bijzonder creatief en ik ben zeer verheugd over de vele, goed doordachte en uiterst nauwkeurig uitgewerkte voorstellen en ideeën die bol staan van de dynamiek.

Met de internationale ontwerpwedstrijd krijgt Mitsubishi een goed beeld van de wensen, voorkeuren en allerlaatste trends. Daarnaast is het natuurlijk de ideale gelegenheid om nieuw, aanstormend ontwerptalent te rekruteren.

Op verschillende autotentoonstellingen zullen de winnende ontwerpen te zien zijn. Verdere informatie over de inzendingen, de ontwerpers en het oordeel van de jury, is te vinden op de website: http://www.mitsubishi-motors.co.jp/DESIGN