Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuw woonschepenbeleid gericht op bescherming natuur en landschap

16-04-2002
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de notitie Woonschepenbeleid 2002-2012. De nieuwe Woonschepenverordening is toegevoegd aan de verordening Bescherming Natuur en Landschap uit 1996 in het derde hoofdstuk (Wateren). In dit hoofdstuk staat het beleid geformuleerd voor woonschepen, vaartuigen en drijvende voorwerpen. Daarmee ontstaat één provinciale verordening die tot doel heeft aantasting van het landschap, natuur en de cultuurhistorische en archeologische waarden te voorkomen. Het nieuwe beleid zal vanaf juni 2002 van kracht zijn. Communicatie met belanghebbenden zal plaatsvinden op voorlichtingsbijeenkomsten. De provincie zal gemeenten bovendien informeren via een folder.

Anders dan in het huidige woonschepenbeleid, concentreert de nieuwe verordening zich op het landelijk gebied van de provincie. De bebouwde kom (conform de Wegenwet) van de gemeenten Utrecht en De Ronde Venen valt niet langer onder het toepassingsgebied van de verordening. Per 1 januari 2007 valt ook de bebouwde kom van Nieuwegein erbuiten. Verder is het beleid voor afmetingen en kleuren van woonschepen aangepast.

De standaardmaat voor woonschepen is gesteld op 18 x 6 x 3,5 meter (lengte x breedte x hoogte) boven de waterspiegel. Een nokhoogte van vier meter is mogelijk voor puntdaken met een goothoogte van 3,5 meter. Tot dusver waren alleen de kleuren donkergroen en donkerbruin toegestaan. Het kleurenpalet is nu uitgebreid met antraciet, donkerblauw, zwart. Ook is toepassing mogelijk van onbehandeld rood cederhout.
Nieuw in het provinciale beleid zijn ook de regels voor andere vaartuigen en drijvende voorwerpen. Dit onderdeel van de gewijzigde verordening is alleen van toepassing buiten de bebouwde kom. Ter bescherming van natuur en landschap wordt paal en perk gesteld aan drijvende voorwerpen (bijvoorbeeld pontons, vlotten en vaten) en andere vaartuigen die, met of zonder bewoning, het omringende landschap ontoelaatbaar schaden of door afmeren schade berokkenen aan waardevolle oevers dan wel oeverland.

In het kader van de Nota Handhaving en Veiligheid in de provincie Utrecht van 22 januari jl. streven GS naar uitvoering van de nieuwe verordening op een adequaat handhavingsniveau. Daarbij heeft het oplossen van de huidige knelpunten prioriteit.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 2583325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl