Provincie Utrecht

Persbericht

Plaatselijke groepen ingesteld voor ontwikkeling Kromme Rijn en Wijde Venen

16-04-2002
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de ontwikkelingsplannen voor het Kromme Rijngebied en omgeving en voor het veenweidegebied in het westen van de provincie. De plannen zijn door bewoners van deze gebieden opgesteld in het kader van het EU-subsidieprogramma LEADER+. Ook stemmen GS in met de samenstelling van twee plaatselijke groepen die de programma's uitwerken. De instelling van plaatselijke groepen past bij de bottom-up benadering die kenmerkend is voor het subsidiestelsel LEADER+.

LEADER+ is een subsidieprogramma dat is bedoeld voor innovatieve projecten met als oogmerk het versterken van de leefbaarheid van het landelijk gebied. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een plaatselijke groep een ontwikkelingsplan voor het gebied opstellen. Voor twee gebieden in de provincie is dit nu gebeurd. De ontwikkelingsplannen zijn gemaakt naar aanleiding van bijeenkomsten in de streek, die hebben geleid tot het vormen van twee plaatselijke groepen.

In deze plaatselijke groepen zijn onder andere landbouwers, ondernemers, jongeren, vrouwen en de sectoren natuur, toerisme en cultuurhistorie vertegenwoordigd. De plaatselijke groepen selecteren zelf projecten die zij indienen bij GS. De provincie treedt op als coördinator van de plaatselijke groepen. Dit is conform de eisen die de EU stelt aan de invulling van LEADER+. Voor de plannen in het veenweidegebied vindt de planvorming plaats in samenwerking met de provincie Zuid-Holland.

Het Comité van Toezicht LEADER zal de ontwikkelingsplannen bespreken op haar vergadering van 14 juni. Als de plannen worden goedgekeurd kan vanaf dat moment het LEADER-programma officieel van start gaan.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 2583325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl