Ingezonden persbericht


Datum
16 april 2002

Onderwerp
Val kabinet

FNV: kabinet was eigenlijk al demissionair

Sociaal-economisch was dit kabinet wat de FNV betreft al demissionair. Met name als het gaat om de manier waarop het met grote en gevoelige dossiers als de WAO en de ziektekostenverzekering is omgegaan. Niettemin was de zaak Srebrenica dramatisch en belangrijk genoeg voor de val van het kabinet, ook al is dat een persoonlijke tragiek voor Wim Kok. Dat zegt Nederlands grootste vakcentrale in een eerste reactie.

Terugkijkend op bijna acht jaar Kok constateert de FNV dat Nederland op sociaal-economisch gebied beter af was dan onder het bewind van zijn voorganger Lubbers. Belangrijke pluspunten van acht jaar paars in de ogen van de FNV waren:
- de werkloosheid is drastisch gedaald,

- de arbeidsverhoudingen zijn verbeterd,
- er was sprake van een zeer open communicatie tussen kabinet en sociale partners,
- en de koppeling tussen lonen en uitkeringen werd hersteld.
Voor het overige constateert de FNV dat door het demissionair worden van het kabinet mogelijkerwijs over enkele niet onbelangrijke dossiers geen knopen meer worden doorgehakt. Het betreft dan wetgeving over de topinkomens, alsmede een extraatje voor de minima in het kader van het armoedebeleid. Tenslotte is de FNV het met haar vakbond voor militairen, AFMP, eens, dat de top van de landmacht het voorbeeld van het kabinet dient te volgen.

FNV Voorlichting/
Els Tieman: 020 58 16 550 of 06 531 59 226