DEFACTO

Gezondheidsfondsen vragen meer geld van nieuw kabinet

Gezondheidsfondsen vragen nieuwe kabinet jaarlijks 48,3 miljoen euro voor tabaksontmoediging

Aanbeveling voor formateur toont heldere kosten-batenanalyse rookbeleid

DEFACTO en haar moederorganisaties (de Nederlandse Kankerbestijding/KWF, het Nederlands Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting) presenteerden vanmiddag hun formatiedocument met de titel 'Intensiveren en Diversifiëren'. In dit document wordt een wetenschappelijk verantwoorde aanbeveling gedaan met bijbehorend programma voor de formateur wat betreft maatregelen op het gebied van tabaksontmoediging. Tot 2004 denken de gezondheidsorganisaties met een jaarlijkse financiële injectie van 48,3 miljoen euro het aantal rokers tot 27% van de Nederlandse bevolking te hebben beperkt. Het betreft dan een vermindering van ruim 340.000 rokers. Om deze te laten stoppen met roken wordt een investering van 300 euro per succesvolle stopper van de overheid verwacht. Een bedrag dat niet in verhouding staat tot de kosten die een roker met zich meebrengt, zo blijkt uit het document.

Centraal in de aanbeveling staan de begrippen intensiveren en diversifiëren. Met programma's en campagnes (die bewezen hebben effectief te zijn) in de hand pleiten de vier organisaties in het document voor:

a.het intensiveren van de algemene voorlichting en de demarketing van roken,
b.het verder diversifiëren naar de verschillende doelgroepen zoals jongeren, mensen met een lage sociaal economische status, zwangeren, ouders van kinderen in de puberteit, ouders van kleine kinderen c.het verder diversifiëren naar de verschillende behandelaars respectievelijk intermediairs.

Voor de samenstelling van het document werden zestien bronnen geraadpleegd, waarvan het merendeel onderzoeken zijn. Het document doet dan ook een wetenschappelijk verantwoorde prognose wat betreft roken en de sociaal-economische gevolgen ervan. Aan de orde komen het verband tussen roken en ziekenhuisopnamen, kosten voor verpleging en operaties, behandeling, de kosten die roken met zich meebrengt wat betreft arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid en werkgelegenheid. Het document geeft daarnaast een uitgebreide kosten-batenanalyse van acht in te zetten middelen om tabaksgebruik te ontmoedigen. De samenstellers komen tot de conclusie dat een jaarlijkse investering van 48,3 miljoen euro binnen een redelijke termijn wordt terugverdiend omdat de kosten als gevolg van het roken alleen maar zullen stijgen.

Over DEFACTO Rookvrij
DEFACTO werd ruim 27 jaar geleden, 24 december 1974, opgericht als de Stichting Volksgezondheid en Roken. Initiatiefnemers waren de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), het Nederlands Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Zij zijn de moederorganisaties en de basis financiers. Het ministerie van VWS geeft een financiële bijdrage aan de organisatie en subsidieert projecten. Daarnaast is Zorgonderzoek Nederland een belangrijke subsidieverstrekker. Het doel van DEFACTO is bevordering van de volksgezondheid in relatie tot roken en het bestrijden van tabaksgebruik in het bijzonder. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties (o.a. GGD's);

- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op gebied van volksgezondheid.

DEFACTO richt haar activiteiten op jeugd (preventie van roken in verschillende leeftijdscategorieën) en op volwassenen (verminderen van roken onder volwassenen en van het meeroken). Succesvolle campagnes van de afgelopen jaren waren 'Roken? Niet waar de kleine bij is', '....maar ik rook niet' en de millenniumactie 'Dat Kan Ik Ook'.

////

Noot voor de redactie,