Nederlandse Vereniging van journalisten

De Officier van Justitie
Mr. M.A.E. Schot
Arrondissementsparket Arnhem
Postbus 9030
6800 EM ARNHEM
Arnhem, 16 april 2002
Ref.nr. JC/wvd/02164

Geachte mevrouw Schot,

Bij deze bevestig ik mijn telefonische mededeling van vandaag 12.00 uur dat wij geen gevolg kunnen geven aan het bevel tot uitlevering, zoals geformuleerd in uw vordering van gisteren met parketnummer 05/091109-02.

Wij zijn van mening dat justitie lettend op het zwaarwegende belang van vrije nieuwsgaring in het kader van het onderzoek naar de illegale wegraces in Druten te snel en te makkelijk grijpt naar het middel van inbeslagname van niet-uitgezonden beelden.

In dit verband wijs ik u er op dat zaterdag 6 april al direct na afloop van de races na overleg met justitie van politiezijde dringend is gevraagd banden af te staan en dat u zelf dat verzoek afgelopen vrijdag - zes dagen dus na de races - voor het eerst heeft herhaald. Ook tijdens ons gesprek van gistermiddag hebt u voor ons niet kunnen of willen aantonen dat u verwacht dat onze beelden van groot belang zijn bij het voorkomen van acute bedreigende omstandigheden voor samenleving, een groep in de samenleving dan wel een individu.

Tevens wijs ik u er op dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren en ROOS (de belangenbehartiger van de regionale omroepen in Nederland) op de hoogte zijn van deze situatie en het bovenstaande onderschrijven.

Hoogachtend,

J.H.M. Campman,
Hoofdredacteur Radio en TV Gelderland.