Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

ministerie van Landbouw,
Natuurbeheer en Visserij

Nieuwe regels voor houden van leghennen in batterijkooien


16 april 2002 - Vanaf 1 januari 2003 gelden nieuwe regels voor het houden van leghennen in batterijkooien. De belangrijkste wijzigingen zijn dat leghennen ingaande 1 januari aanstaande 550 cm2 per leghen ter beschikking moeten hebben en dat dan een passende voorziening ter voorkoming van het doorgroeien van nagels in iedere kooi is aangebracht. Deze regels zijn identiek aan de Europese richtlijn waarin de huisvesting voor leghennen wordt geregeld.
De vernieuwde regels hebben praktische gevolgen voor de sector. Zo is het per 1 januari 2003 het bouwen van kooihuisvestingssystemen niet meer toegestaan. Wel blijft het onderhoud aan bestaande kooihuisvestingsystemen toegestaan. Ook is na 1 januari het ingebruiknemen van kooihuisvestingssystmen niet meer toegestaan. Van ingebruikname is ook sprake bij uitbreiding van een bestaand systeem en het verplaatsen van (bestaande) kooihuisvestingssystemen naar andere locaties in Nederland. Daarnaast is het niet meer toegestaan eieren te verkopen die geproduceerd zijn in een batterijsysteem dat niet volledig voldoet aan het Legkippenbesluit.

Per 1 januari 2003 is een passende voorziening verplicht die het doorgroeien van de nagels tegengaat. Aan de hand van de lengte van de nagels wordt beoordeeld of sprake is van een passende voorziening. De lengte van de nagels van leghennen in batterijkooien zal worden vergeleken met die van scharrelhennen op dezelfde leeftijd. De voorziening moet permanent in de batterij aanwezig zijn.

Vanaf januari 2003 is het wel toegestaan batterijkooien met elkaar te verbinden om een efficiëntere indeling te krijgen. Dit mag alleen met kooien die met elkaar verbonden worden waar een opening aanwezig is van minimaal 35 cm hoog en 40 cm breed en de bodem van de kooi nog steeds zo is geconstrueerd dat alle naar voren gerichte tenen van beide poten behoorlijk kunnen steunen.