Gemeente Utrecht

B en w besluit tot uitbreiding vaste urinoirs in de binnenstad

Er komen nog eens drie nieuwe plasmasten in Utrecht. Een half jaar na plaatsing van drie vaste openbare urinoirs aan de Mariaplaats, Strosteeg en Janskerkhof zijn de huidige Utrechtse plasmasten geëvalueerd. Gekeken is naar het ontwerp, het beheer, de herkenbaarheid van het urinoir en het gebruik. Dat laatste staat niet ter discussie. Menig plasser heeft de weg naar de urinoirs gevonden, zo is gebleken uit het gemeten watergebruik van de spoeling. Wel bleken de kosten voor plaatsing en beheer hoger uit te vallen dan voorzien. Het college van b en w is met de evaluatie-resultaten en de plaatsing van drie nieuwe vaste urinoirs akkoord gegaan.

Voor de evaluatie zijn omwonenden, wijkagenten, leden van het geurpanel en het schoonmaakbedrijf geïnterviewd. Het geurpanel, bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners, politie en enkele gemeentelijke diensten, heeft gedurende een half jaar de 3 plasmasten intensief ´gevolgd´. Dit gebeurde door regelmatig (en vrijwillig) de urinoirs te controleren op functioneren en hygiëne.

Uit de evaluatie blijkt dat het ontwerp als toevoeging aan het historische straatbeeld wordt gewaardeerd en dat het ook voldoende vandalisme- en graffitibestendig is. Sinds de sensoren, die gevoelig bleken te zijn voor optrekkend vocht, zijn vervangen door tijdklokken werkt de spoeling prima. Door de tijdklokken werkt de spoeling in een vastgesteld ritme (vaker tijdens uitgaansavonden bij intensiever gebruik). Al worden de urinoirs veel gebruikt, de herkenbaarheid kan beter. Minstens eenmaal is de plasmast aangezien voor een kunstwerk en liep iemand er bewonderend om heen. Gedacht wordt aan een andere kleur verlichting in de mast en mogelijk een pictogram op de plasmast zelf.

Het wijkbureau Binnenstad start binnenkort met de voorbereidingen voor de plaatsing van de nieuwe plasmasten. Gezien de hoge kosten voor het plaatsen en het beheren is er geld beschikbaar voor een uitbreiding met drie plasmasten. Bij het zoeken naar geschikte plekken wordt de mening van omwonenden en ondernemers gevraagd. Hierover worden zij met stadsplannen geïnformeerd.

Jan van Zanen, wethouder openbare ruimte, vindt de plasmast een prima maatregel tegen wildplassers en een mooie aanwinst voor het straatmeubilair.

Utrecht, 16 april 2002.