Actueel

Rechtskracht Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categoriën vreemdelingen (Rva 1997). Strekking artikel 44 Grondwet
Bron: Gerechtshof Arnhem

Datum actualiteit: 16-04-2002

Krachtens artikel 44 lid 1 Gw geschiedt de instelling van ministeries bij koninklijk besluit. Daarin ligt besloten dat bij koninklijk besluit kan worden bepaald welke overheidstaken bij welk ministerie thuishoren. De grondwettelijke bevoegdheid van de Kroon om ministeries in te stellen en taken tussen ministeries te verdelen en te herverdelen zou worden uitgehold, indien deze niet tevens betrekking heeft op het overbrengen van bevoegdheden van een ministerie naar een ander of nieuw ingesteld ministerie zonder tussenkomst van de formele wetgever. Artikel 44 lid 1 Gw ziet daarmee tevens op de interne verdeling van taken tussen bewindslieden en biedt de grondslag om te bepalen wie van hen voor de vervulling van welke taken verantwoordelijk is. Dit betekent dat de Grondwet de regering bevoegd verklaart om bij koninklijk besluit te bepalen dat voortaan de Minister van Justitie in plaats van de Minister van WVC is belast met behartiging van de aangelegenheden op het terrein van de opvang van asielzoekers.
De Wet COA heeft door haar bevoegdverklaring van de Minister van WVC niet meer willen regelen dan weer te geven dat die minister destijds ingevolge het op artikel 44 lid 1 Gw gebaseerde koninklijk besluit bevoegd was en heeft geenszins beoogd om later bij koninklijk besluit getroffen bevoegdheidswijzigingen te doorkruisen. Aan de taken en bevoegdheden van het bij de Wet COA ingestelde zelfstandige bestuursorgaan COA doet deze overheveling op geen enkele wijze afbreuk. Ook van enig - uit een oogpunt van rechtsbescherming of anderszins - bijzonder belang van asielzoekers dat zich zou kunnen verzetten tegen bedoelde overgang is niet gebleken.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE1551
(Zie het originele bericht)