Gemeente Leeuwarden

Gevolgen Leeuwarden val Paars II

Val Paars II: vertraging in besluiten die voor Leeuwarden van belang zijn

Burgemeester M. de Boer De val van het tweede paarse kabinet heeft een vertragende invloed op kabinetsbesluiten die voor Leeuwarden van belang zijn. Burgemeester Margreeth de Boer van Leeuwarden vreest dat de besluitvorming rond de Vijfde Nota Ruimtelijk Ordening en andere, voor Leeuwarden belangrijke kwesties zoals de 'Haak om Leeuwarden' en de verdubbeling van de Waldwei nu pas na de herfst aan de orde zullen komen. De burgemeester verwacht wel dat een nieuw kabinet de positie van Leeuwarden zal blijven steunen.

Burgemeester De Boer had graag gezien dat minister president Kok zijn ambtstermijn anders had afgesloten. Zij is onaangenaam verrast door de val van Paars II, maar is van mening dat het kabinet hiermee verantwoordelijkheid neemt voor het drama in Srebrenica.

'Het aftreden van het kabinet is een symbolische daad met betekenis. Het NIOD rapport heeft aangetoond dat er destijds fouten zijn gemaakt. Het huidige kabinet trekt daaruit haar conclusie en neemt haar verantwoordelijkheid. Het rapport betekent eerherstel voor Dutchbat', aldus burgemeester Margreeth de Boer.

Als minister van VROM van het eerste paarse kabinet was Margreet de Boer betrokken bij de besluitvorming rondom de terugtrekking van de troepen uit Srebrenica.