Gemeente Baarn

Nog steeds geen groen licht voor het bosbad!

16-04-2002

College van burgemeester en wethouders van Baarn wachten nog altijd op het groene licht vanuit de Provincie Utrecht om het bosbad De Vuursche voor het komende seizoen te kunnen openen.

Nadat de gemeenteraad van Baarn op 30 januari 2002 een besluit had genomen over de toekomst van het bosbad en daarmee duidelijk werd dat het zwembad ook voor het komende seizoen open kon, heeft het college onmiddellijk contact opgenomen met de Provincie. Als gevolg van aangescherpte normen is namelijk de capaciteit van de waterbehandelingsinstallatie van het bosbad ontoereikend. Het betreft de rondpompcapaciteit in het diepe bassin. De doorstroming in dit grote bassin is onvoldoende, waardoor de minimale ondergrens voor het vrijchloorgehalte niet wordt gehaald. Om het zwembad toch te kunnen openen is ontheffing van de Provincie nodig.

De diverse ambtelijke en bestuurlijke contacten met de Provincie hebben er uiteindelijk toe geleid dat de Provincie begin maart jl. te kennen gaf dat voor ontheffing een schriftelijk verzoek moest worden ingediend. Aanleiding voor deze procedure was de wens van de Provincie de problematiek van het Baarnse bosbad te kunnen afwegen tegenover die van andere openluchtzwembaden in de provincie.

Dit schriftelijk verzoek om ontheffing heeft het college op 11 maart jl. bij de Provincie ingediend. Bij brief van 27 maart jl. heeft de Provincie hierop vooralsnog negatief gereageerd. Wel gaf de Provincie aan het verzoek nogmaals in overweging te willen, zodra de gemeente een plan van aanpak zou toesturen. Dit plan bevat maatregelen die de gemeente wil nemen waardoor alsnog de vereiste normen worden gehaald. Het plan van aanpak is op 5 april jl. aan de Provincie toegezonden. Nu is het wachten op de vereiste medewerking van de Provincie.

Het college is zich er van bewust dat deze onzekerheid de opening van het zwembad onder grote druk zet. Immers, voordat het zwembad open kan, zullen er de nodige voorbereidingen in het zwembad getroffen moeten worden (schoonmaak, schilderwerk, vullen bassins etc.). Bovendien zal het bestuur van De Trits extra personeel moeten aantrekken. gemeente en De Trits hebben derhalve een gemeenschappelijk belang bij helderheid op korte termijn. Beide partners houden elkaar nauwgezet op de hoogte van elke nieuwe ontwikkeling. Van gemeentezijde wordt momenteel zowel bestuurlijk en ambtelijk bij de Provincie getracht de gewenste duidelijkheid te bespoedigen. Duidelijk is evenwel dat ook de Gemeente in een situatie verkeert dat ze afhankelijk is van de medewerking van de Provincie.