Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 16/04/2002


---

Meer preventie nodig om volksgezondheid te verbeteren en WAO instroom te verminderen

Meer kennis over de preventie van arbeidsgerelateerde aandoeningen is noodzakelijk voor het verminderen van de WAO-instroom. Het VU medisch centrum en TNO hebben daarom op 16 april 2002 het onderzoekscentrum Body@Work opgericht, dat zich richt op "Bewegen en gezondheid" en "Klachten aan het bewegingsapparaat". Dit onderzoekscentrum zal de resultaten van het onderzoek ter beschikking stellen aan andere wetenschappers, maar ook aan beleidsmakers en beslissingnemers binnen de overheid en het bedrijfsleven.

Eén derde van de mensen die in de WAO belandt, heeft klachten aan het bewegingsapparaat. Daarnaast wordt de Nederlandse bevolking steeds dikker: een probleem dat niet alleen veroorzaakt wordt door slecht of veel eten, maar vooral ook door een gebrek aan beweging. Body@Work kent daarom twee belangrijke onderzoekslijnen:

* "Klachten aan het bewegingsapparaat" waarin kennis wordt vergaard over het ontstaan en de preventie van RSI en rugklachten. In dit eerste onderzoeksterrein is ook aandacht voor de effectiviteit van bestaande preventieve maatregelen en interventies om reïntegratie in het arbeidsproces te bevorderen;

* De tweede onderzoekslijn, "Bewegen en gezondheid", beoogt kennis te verzamelen over mogelijkheden om mensen meer te laten bewegen.

Het VU medisch centrum en TNO zullen jaarlijks ruim 700.000 Euro investeren in Body@Work, Onderzoekscentrum Bewegen, Arbeid en Gezondheid, TNO-VU. Body@Work wordt ondergebracht bij het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO Instituut) van het VU medisch centrum.