Gemeente Weert

17-04-2002

Preventieteam 'Veilig wonen' neemt wijk Groenewoud onder de loep

De inwoners van de wijk Groenewoud zijn binnenkort aan de beurt voor het krijgen van adviezen ter voorkoming van inbraken in hun woning. Ook elementen van brandveiligheid van de huizen worden onder de loep genomen. Een speciaal team van 7 preventie-adviseurs zal de bewoners in de loop van mei benaderen. In totaal gaat het hierbij om iets meer dan 1.700 woningen.

De hele operatie vloeit voort uit een veelomvattend project in het politiedistrict Weert om de inbraakveiligheid en de sociale veiligheid te verhogen. In dat verband is er sedert medio 1998 een team van preventie-adviseurs aan de slag. Het team is ondergebracht bij de politie in het district Weert. De geüniformeerde preventie-adviseurs benaderen per wijk, buurt of dorp in vijf jaar tijd alle bewoners van de in totaal 43.000 woningen in het district om ze gratis van advies te dienen. Ook specifieke politiefunctionarissen helpen bij deze klus.

De wijk Molenakker had in juni 1998 de primeur. Inmiddels zijn adviezen uitgebracht in de verschillende plaatsen die onder het politiedistrict Weert vallen. Momenteel is het team in Heel en Panheel actief. Wat Weert betreft zijn naast Molenakker voor de wijken Keent, Leuken, Boshoven, Moesel en Graswinkel voor de kerkdorpen Altweerterheide, Laar, Stramproy, Swartbroek en Tungelroy adviezen uitgebracht..

Ruim 16.000 woningen bekeken
In totaal zijn er tot nu toe voor ongeveer 16.000 woningen adviezen uitgebracht. Van de aangeschreven bewoners maakt 48% van het aanbod van het preventieteam gebruik. Uit herbezoeken ruim een jaar na advisering blijkt dat ongeveer de helft het advies heeft opgevolgd, 45% gedeeltelijk en 5% volledig. De belangrijkste redenen waarom het advies niet of slechts ten dele wordt opgevolgd zijn de kosten (37%), de eigen mening dat de veiligheid voldoende is (13%) en het feit dat men nog bezig is (10%). De gemiddelde kosten voor het inbraakveilig maken van een bestaande woning overeenkomstig de landelijke eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen bedragen circa 910,-. Advisering vindt niet alleen plaats op het gebied van inbraakbeveiliging, maar ook de brandveiligheid wordt bekeken.

Groenewoud
Het eerstvolgende gebied voor Weert is de wijk Groenewoud. Eind april vindt hier eerst een schouwing van de openbare ruimte plaats. Daarbij wordt geïnspecteerd op aspecten van sociale onveiligheid en inbraakgevoeligheid. Vooral achterompaden, openbare verlichting, openbaar groen, binnenterreinen e.d. krijgen daarbij extra aandacht. Voor eind april kunnen bewoners bij hun bekende sociaal onveilige plekken in Groenewoud door- geven aan de wijkraad Groenewoud, p/a. Florisstraat 23, 6004 JG Weert. telefoon 535800.

Bewonersavond op vrijdag 3 mei
Op vrijdag 3 mei a.s om 19.30 uur wordt in het gemeenschapshuis, Kesselstraat 21 in Groenewoud samen met de wijkraad een bewonersavond voor alle wijkbewoners over het project georganiseerd. Tijdens deze avond zal de uitslag van de schouwing kenbaar worden gemaakt. Videobeelden zullen een en ander ondersteunen. Tevens krijgen de bewoners die avond uitleg over inbraakpreventie en de werkwijze van het preventieteam.