Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

woensdag 17 april, 11.45- 13.00 uur, Blauwe Zaal, Auditorium

De desintegratie van Joegoslavië: het resultaat van een constructiefout
door prof. dr. Raymond Detrez (Universiteit Gent)

Wat begon met de afscheiding van Slovenië en Kroatië vervalt al snel in een burgeroorlog waarbij niet alleen Servië en Kroatië betrokken zijn, maar ook Bosnië-Herzegovina. Daarna brandt halverwege de jaren negentig de strijd los in de provincie Kosovo.

Het westen probeerde met bombardementen en economische sancties de positie van Slobodan Milosevic te vernietigen. Door deze internationale interventie leken de problemen voor een groot deel opgelost, terwijl de huidige ontwikkelingen in Macedonië en Albanië doen vermoeden dat hoogstens een nieuw hoofdstuk wordt geschreven.

Prof. dr. Raymond Detrez (slavist) is hoogleraar bij de vakgroep Slavistiek aan de Universiteit van Gent en een van de autoriteiten op het gebied van de (culturele) geschiedenis van de Balkan.

Dit is de eerste lezing, in een reeks van twee, waarin de achtergronden van het uiteenvallen van Joegoslavië centraal staat. Deze lezingen worden georganiseerd op initiatief van én in samenwerking met de TU/e groep van Amnesty International. De tweede lezing over Joeglavië: Voorwaarden voor een duurzame vrede vindt plaats op woensdag 24 april.