Gemeente Amersfoort

URILIFT IN GEBRUIK

datum: 16 april

Vanaf dinsdagmiddag 16 april is de eerste Amersfoortse Urilift in werking gesteld.
Elke vrijdag en zaterdag (vanaf 20.00 uur tot en met de sluitingstijd van de cafes) en bij evenementen is op het Lieve Vrouwekerkhof het verzinkbare urinoir beschikbaar voor mannen met hoge nood. De eerste dagen na plaatsing zal de Urilift overdag te zien en te gebruiken zijn.

Wildplassen
In de binnenstad, en vooral rond de uitgaansgebieden, is het wildplassen een probleem. De horeca en de gemeente hebben de handen ineen geslagen en in het Convenant Veilig Uitgaan (1999) vastgelegd dat beiden zich inspannen om het wildplassen te verminderen. Er is door de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om dit verzinkbare urinoir te plaatsen in de binnenstad.

Uitgangspunt bij het kiezen van een voorziening tegen het wildplassen was dat de voorziening geen afbreuk mocht doen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Bovendien moest de voorziening redelijk "open" zijn in verband met de sociale veiligheid. Door het gebruik van verzinkbare urinoirs wordt het bezwaar tegen "lelijke" sanitaire voorzieningen in een historische omgeving ondervangen. In o.a. Apeldoorn, Roermond en Rotterdam zijn inmiddels Uriliften geplaatst. De ervaringen hiermee zijn goed.

Alvorens plannen te maken voor overige voorzieningen tegen wildplassen, wordt het functioneren van de Urilift afgewacht.