Ingezonden persbericht

Persbericht 17 april

GENTECH VELD BEPLANT MET BIOLOGISCHE AARDAPPELS

Oude Pekela - Vijftig boeren en milieuactivisten uit binnen- en buitenland hebben vanochtend een tweetal gentech proefvelden in Groningen bezocht. Bij het tweede veld plantten zij biologische aardappels, zaden en dna-vogelverschrikkers. Leden van boerenorganisaties uit Bangladesh en zuid-India boden een verklaring aan aan burgemeester en wethouder van het nabijgelegen Oude Pekela met de strekking dat genetische manipulatie het er boeren in ontwikkelingslanden alleen maar moeilijker op maakt en geen voedselproblemen oplost. De politie heeft niet opgetreden.

De acties staan in het kader van de 'Global day of farmer's struggles', uitgeroepen door boerenorganisatie Via Campesina. De dag valt samen met de VN biodiversiteitsconferentie in Den Haag. Vanavond debateren de boeren en activisten met Minister Brinkhorst van Landbouw in Felix Meritus, Amsterdam.

PROTEST VOOR INHEEMSE VOLKEREN BIJ CANDADESE AMBASSADE

Den Haag - Vanochtend demonstreerde een twintigtal personen bij de Canadese Ambassade uit protest tegen het gedrag van Canada in de VN Biodiversiteitsconferentie. Drie actievoerders wisten binnen te komen maar de ambassadeur weigerde een verklaring in ontvangst te nemen. Canada wil een artikel in het biodiversiteitsverdrag dat consensus met lokale en inheemse bevolking verplicht stelt voorafgaand aan projecten als mijnbouw of oliewinning. Bij de voordeur speelde de Haagse Drumband en werd een spandoek opgehangen met de tekst "Recognise Aboriginal Titles". De Canadese vlag werd aangepast, waarin het blad vervangen werd door een biohazard teken.

Perscontact:
Groningen/Amsterdam: 06 11088452
Den Haag: 070-363-6700
mailto:rif@gn.apc.org



Ingezonden persbericht