Raad voor de Transportveiligheid

RAAD V D TRANSPORTVEILIGHEID

Onafhankelijke Veiligheidsregisseur moet spoor veilig maken

(Embargo tot woensdag 17 april 2002, 14.00 uur)

Mr.Pieter van Vollenhoven, voorzitter Raad voor de Transportveiligheid:
Onafhankelijke veiligheidsregisseur moet spoor veiliger maken

Een onafhankelijke veiligheidsregisseur zou de verantwoordelijkheid moeten krijgen voor het veiligheidsmanagement op het spoor. Deze aanbeveling deed mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, woensdagmiddag bij de presentatie van het Roodboek 'Onveiligheid spoort niet' van FNV Bondgenoten. Mr. Van Vollenhoven stelde vast dat na de ontvlechting van het spoorwegbedrijf in Nederland een deel van de verantwoordelijkheden voor veiligheid berust bij de overheid (met name infrastructuur en verkeersleiding) terwijl de vervoerders zelf ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen.

'Daarmee ontbreekt een eenduidig veiligheidsmanagement', aldus mr. Van Vollenhoven.
De veiligheidsregisseur zou bevoegd moeten zijn voor de veiligheid in het spoorwegbedrijf over zijn volle breedte. Ook vanaf de werkvloer zouden klachten en aanbevelingen op veiligheidsgebied bij de veiligheidsregisseur moeten worden gedeponeerd en behandeld. Eén van de problemen die in het FNV-Roodboek aan de orde komen is het feit dat het spoorwegpersoneel de indruk heeft dat er te weinig wordt gedaan met meldingen van onveilige situaties.

De voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid stelde vast dat de ontvlechting van het spoorbedrijf met name is ingegeven door het streven naar grotere efficiency, dus bezuiniging. Dat geldt zowel voor de overheid als voor de verzelfstandigde vervoersbedrijven. 'Dan dreigt de veiligheid in het geding te komen', aldus mr. Van Vollenhoven.