Vereniging Eigen Huis

VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen huis: kopers zwaar gedupeerd
Vereniging Eigen Huis: kwaliteit komt door staking onder druk

Nu de stakingen in de bouw een meer permanent en massaler karakter hebben gekregen neemt het aantal klachten toe van mensen bij wie de oplevering voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De Vereniging doet een dringend beroep op de bouwwerkgevers (AVBB) en de bouwbonden om al het mogelijke te doen om het conflict zo spoedig mogelijk te beëindigen.

Daarnaast worden de bouwbonden opgeroepen om projecten die kort voor de oplevering staan buiten de stakingsacties te houden. "Kopers die vlak voor de oplevering staan worden anders drie keer gepakt", aldus mr. Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van de Vereniging Eigen Huis. Als de stakingen aanhouden vreest de Vereniging Eigen Huis een sterke toename van het aantal opleveringsgebreken.

Omdat kopers in de afbouwfase onevenredig worden getroffen door de stakingsacties moeten deze projecten naar het oordeel van de Vereniging worden ontzien.

Op grond van de geplande oplevering hebben deze kopers afspraken gemaakt met verhuizers en leveranciers. In de regel zijn huurcontracten opgezegd of moet de huidige eigen woning worden ontruimd. Het annuleren van deze afspraken is vaak niet mogelijk zonder dat daarvoor kosten in rekening worden gebracht.

Bovendien leidt uitstel van oplevering juist bij deze groep kopers, die de koopsom vrijwel geheel heeft betaald, tot zeer aanzienlijke renteverliezen die niet verhaald kunnen worden. Bij een totale koopsom van EUR 250.000,-- kost dit de koper al snel meer dan EUR 300,-- per week. Het gaat daarbij niet alleen om de werkelijke stakingsdagen. Na de staking moet er een nieuwe planning van de werkzaamheden worden gemaakt, hetgeen doorgaans leidt tot weken extra vertraging voor kopers.

Daarnaast wijst de Vereniging erop dat er door de grote druk waaronder onderaannemers straks moeten werken nauwelijks aandacht zal zijn voor een goede coördinatie van de afbouwwerk-zaamheden en al helemaal niet voor kwaliteit. De Vereniging verwacht dan ook - net als bij de vorige stakingen - een stijging van het aantal opleveringsgebreken.

"Hier betaalt deze groep kopers dus voor de derde keer het gelag; vandaar ons dringend beroep op de bonden om deze kwetsbare en relatief kleine groep kopers te ontzien", aldus de heer Van Loon.

De Vereniging heeft daarnaast een dringend beroep gedaan op het bestuur van de AVBB om er bij haar leden op aan te dringen de schade die kopers als gevolg van de staking lijden zoveel mogelijk te beperken en waar dat niet mogelijk is de schade aan kopers te vergoeden.

brief Bestuur FNV
brief AVVB