Ingezonden persbericht

Landelijke rampenoefening hoogwaterinzet

BLARICUM, 20020418 -- "In de gebieden rond de zuidelijke randmeren is door de provincies Utrecht, Flevoland en Noord Holland de noodtoestand afgekondigd. Reden is dat er door dijkdoorbraken grote gebieden onder water staan. Het Eemmeer en de rivier de Eem zijn ver buiten hun oevers getreden. Vele wegen rond de polders in het Noorden en Zuiden zijn niet meer begaanbaar. In het gebied staan verschillende veehouderijen onder water, ook worden enkele woonwijken met overstroming bedreigd. De gebieden zijn over land niet meer te bereiken."

Dit is het scenario van de landelijke rampenoefening voor hoogwaterinzet 'bij nacht en ontij' die 19 en 20 april aanstaande gehouden zal worden op het Gooi -en Eemmeer bij Blaricum. Aan de oefening wordt deelgenomen door 15 rampenvletten met in totaal 60 bemanningsleden.

Ondanks diverse maatregelen die moeten voorkomen dat de Nederlandse wateren bij extreme regenval en watertoevoer uit het buitenland buiten hun oevers treden blijft dit een dreiging waar Nederland altijd op voorbereid moet zijn.

Om die reden houden het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Reddingsbrigades Nederland een rampenvloot in stand van 90 rampenvletten. Deze zijn gestationeerd bij verschillende Reddingsbrigades verspreid over het hele land. De vloot opereert onder regie van de brandweer en zal ingezet worden voor de evacuatie van personen uit ondergelopen gebieden en voor het geven van logistieke ondersteuning aan de Brandweer, de Politie, de Koninklijke Landmacht en het Rode Kruis.

De oefeningen in Blaricum starten 19 april rond 22.00 uur en duren, met een kleine onderbreking, tot 15.00 de volgende dag. Op het strand bij de Stichtse Brug wordt een kamp ingericht van waaruit de eenheden opereren. De oefening word ondersteund door materieel en mankracht van de Regionale Brandweer en de Politie Gooi en Vechtstreek.



Ingezonden persbericht