HBO-Raad

verschenen op: 19-04-2002

Partijen streven naar verbeterde aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk

HBO-raad en AVVV bundelen krachten in convenant

De HBO-raad en de AVVV hebben vandaag een convenant ondertekend over de afstemming rond de ontwikkelingen van de beroepspraktijk van de HBO-verpleegkundige en de hogere beroepsopleiding tot verpleegkundige (HBO-V). In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de verpleegkundige beroepenstructuur, het beroepen- en opleidingenstelsel in de verpleegkunde en de kwaliteitsborging.

Het convenant is ondertekend door de Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV), koepelorganisatie van de verpleegkundige en verzorgende beroepsorganisaties en de HBO-raad, vertegenwoordigd door het sectoraal adviescollege hoger gezondheidszorg onderwijs en het landelijk overleg opleidingen hbo-verpleegkunde. Het convenant heeft betrekking op de periode 2002-2004.

In het convenant nemen beide partijen zich voor om elkaar in de komende jaren te ondersteunen en te informeren over onder andere de modernisering van de beroepenstructuur en het opleidingsstelsel van hbo-verpleegkundigen. De hbo-verpleegkundigen leveren een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van de verpleegkundige beroepsuitoefening en de professionalisering van het beroep. Van belang hierbij is dat de opleidingen beter aansluiten op de behoeften van de beroepspraktijk en andersom. De recent aangestelde lectoren en kenniskringen in het hoger beroepsonderwijs zullen hierbij een belangrijke rol spelen. De hbo-v opleidingen kunnen tevens een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kennis voor het verpleegkundig beroep.

Beide partijen streven naar een verbeterde aantrekkingskracht van zowel het beroep als de opleiding tot verpleegkundige. Een goede positionering en een attractief imago van de hbo-verpleegkundige zijn hierbij van groot belang. Het convenant gaat ook in op de samenwerking met regionale opleidingscentra (ROCs) en universiteiten.

In het convenant wordt tevens afgesproken dat HBO-raad en AVVV zich zullen inspannen om de kwaliteit van de verpleegkundige beroepsuitoefening beter te borgen. Beide partijen zullen in de komende tijd verkennen op welke wijze gezamenlijk kwaliteitsverbeterende projecten kunnen worden opgepakt.