VODAFONE
http://www.vodafone.nl

Vodafone start met bouw UMTS netwerk in Nederland

Vodafone wereldwijd leider in ontwikkeling van 3G technologie

Maastricht, 19 april 2002 . Vodafone is als eerste mobiele operator in Nederland begonnen met de bouw van haar UMTS netwerk. In Amsterdam zijn afgelopen maand de eerste UMTS installaties geplaatst en voor het eind van dit jaar heeft Vodafone een significant aantal opstelpunten gebouwd in de 4 grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Begin 2003 gaat Vodafone haar klanten de eerste multimediale diensten, die gebruik maken van dit 3G netwerk, aanbieden.

De uitrol van het UMTS netwerk in Nederland is onderdeel van een internationaal roll-out programma van Vodafone. Dat gebeurt op dit moment in Europa en Azië in de landen Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Groot-Brittannië, Zweden en Japan. Daarmee loopt Vodafone voorop in de ontwikkelingen van de derde generatie telefonie.

Vodafone verwierf in 2000 van de overheid een licentie voor het gebruik van UMTS frequenties in Nederland. Vodafone zal volgens de voorwaarden die in de licentie van de overheid staan en naast de huidige GSM en GPRS netwerken, die gebruik maken van 900 en 1800 MHz frequenties, heel Nederland in 2007 van UMTS dekking hebben voorzien.

Bij de bouw en uitbreiding van haar mobiele communicatie netwerk streeft Vodafone ernaar zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Daarom maakt Vodafone voor de bouw van het UMTS-netwerk waar mogelijk gebruik van bestaande opstelpunten. Nieuwe opstelpunten worden getoetst op visuele inpasbaarheid. Dat gebeurt met behulp van het door Vodafone zelf ontwikkelde systeem voor opstelpunten, genaamd Flex Solution.

Vodafone in Nederland was de eerste mobiele operator die een landelijk dekkend GPRS netwerk aanbiedt vanaf november 2000. In April 2001 introduceerde ze haar eerste GPRS dienst Vodafone Corporate GPRS Access gevolgd door Vodafone WirelessWeb in November 2001. Vanaf maart 2002 kunnen klanten ook in het buitenland gebruik maken van deze diensten.

Vodafone
Vodafone is één van de grootste mobiele telecommunicatiebedrijven in Nederland en maakt deel uit van de wereldwijde Vodafone Group, het grootste telecommunicatiebedrijf voor mobiele telefonie ter wereld. De Vodafone Group heeft wereldwijd 100 miljoen klanten in 28 landen. Sinds 15 juni 1999 is Vodafone Libertel N.V. genoteerd aan de Euronext Amsterdam.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / /