FNV

Scholings- en IT-Werkgroep te Eindhoven presenteert zich

regio Zuidoost - regiowerk.zuidoostnederland@vc.fnv.nl

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) maakt een snelle ontwikkeling door. Zó snel, dat niet iedereen in gelijke mate kan profiteren. Factoren als geldgebrek, gevorderde leeftijd en aard van het werk maken dat mensen geen gelegenheid hebben kennis van de computer op te doen. De FNV scholings- en IT werkgroep Eindhoven doet er wat aan. In het vakbondscentrum aan de Dr. Cuyperslaan 47 krijgen leden, hun huisgenoten en/of introducés de kans tegen lage kosten een computeropleiding te volgen. Internetten kan zelfs gratis! Honderden enthousiaste FNV-ers maakten reeds van de gelegenheid gebruik. Begeleid door bekwame, professionele docenten en betrokken vrijwilligers. Hoe? Dat vertellen zij u graag zelf.Aan het woord Bertus Mecklenfeld en Jaap Mol, coördinatoren FNV Scholings- en IT-werkgroep.

"Vrouwen die thuis niet aan de computer mogen zitten, worden bij ons computerfreaks".

"We hadden een 84-jarige man als cursist. Hij had bij wijze van spreken nog nooit een muis gezien, maar in de kantine had hij al na een paar lessen het hoogste woord". Bertus Mecklenfeld (55) en Jaap Mol 74) vinden "contact met de mensen het mooiste dat er is". Als coördinatoren van de scholings- en IT-werkgroep zorgen zij ervoor dat het de driehonderd cursisten, die wekelijks de leslokalen bevolken, aan niets ontbreekt.

"Vroeger kon je bij ons, behalve voor een taalcursus, ook voor bloemschikken en naailessen terecht. Daarvoor is tien jaar terug de computer in de plaats gekomen", zegt Bertus, zonder ook maar iets van spijt in zijn stem. Van beroep is hij adviseur logistiek en techniek bij NedTrain. Zijn vrije tijd steekt hij grotendeels in 'de bond'. Jaap werkte tot zijn pensionering ook jarenlang bij de NS als chef Gronddienst. Beiden zijn al jaren enthousiast kaderlid.

"Laagdrempelige scholing is binnen de FNV altijd belangrijk geweest", aldus Jaap. "Met de computercursus en het internettrefpunt richten wij ons speciaal op mensen die anders nooit met een computer in aanraking zouden komen. Als computerleken lopen ze het gevaar tussen wal en schip te vallen. De FNV onderneemt iets tegen de tweedeling in de maatschappij".

Zelfs in het weekend is Bertus 2 uur in het computerlokaal present om vanaf CD-rom alle computers op te schonen. Docenten en cursisten kunnen daardoor elke week met een 'schone lei' beginnen. Het kost hem veel vrije tijd, maar daar zit Bertus niet mee. "Voor dit werk moet je leven, anders moet je er niet aan beginnen".

Cursisten melden zich uit zichzelf, via hun werkgever of via de bond. Bertus: "Laatst bood FNV Bouw kaderleden een gratis computercursus aan. Veertig mensen maakten er gebruik van. Dat zouden meer FNV-bonden moeten doen". Van de honderdvijftig mensen die de computercursus volgen, is een derde beginner. Starters (mensen die niets van een computer weten) zijn er maar een paar. De groep gevorderden groeit. Een cursus bestaat uit vijftien lessen en een kennismaking met internet. "Als jus over de aardappelen", zegt Jaap. En: "Internet is niet meer weg te denken".

FNV-leden die zich voor de computercursus inschrijven, krijgen eerst een informatieavond. De opkomst is altijd groot. Rijp en groen doen mee. Jaap: "Vrouwen die thuis van vader niet aan de computer mogen zitten, gaan bij ons weg als echte computerfreaks".

Computercursus en internettrefpunt in het kort:

- Deelname aan een FNV-computercursus vereist geen speciale vooropleiding.
- Er is een cursus voor starters, beginners en gevorderden, toegankelijk voor leden van bij de FNV aangesloten bonden, huisgenoten en introducés.
- Computercursussen worden gegeven aan groepjes van maximaal vijftien personen - één per computer - door bevoegde docenten, maar leiden niet op tot een diploma of certificaat. Wel is het mogelijk het Kenniswijk digitaal diploma te behalen.
- Een computercursus omvat 15 lesavonden van 85 minuten.
- De kosten bedragen 136 euro per persoon. Leden krijgen 10 procent korting.
- Het internettrefpunt is gratis. U kunt zo binnenlopen. Er is deskundige hulp aanwezig. Het internettrefpunt is geopend: dinsdag t/m donderdag van 13.30-16.30 uur en van 19.30-22.00 uur.
Aanmelden voor de computer- en/of internetcursussen is mogelijk bij de IT-werkgroep: Dr. Cuyperslaan 47, 5622 MA Eindhoven of telefonisch 040-2447388 op dinsdagen van 12.00-16.30 uur en 19.30-22.00 uur.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/zuidoost .