Productschap Tuinbouw

Tuinbouw eist bij politiek ruimte voor groei en ontwikkeling

Geef de tuinbouw de ruimte! Onder dit motto vragen de tuinbouworganisaties in deze verkiezingstijd de aandacht van de politieke partijen. De organisaties, die 35.000 bedrijven vertegenwoordigen en 480.000 werkenden (direct en indirect), wijzen politici onder meer tijdens bijeenkomsten en verkiezingsbezoeken op het belang van groei- en ontwikkelingskansen voor de bloeiende Nederlandse tuinbouwsector.

De tuinbouw wil open grenzen met landen buiten de Europese Unie. Ook dringt de sector aan op snelle uitbreiding van de EU met Midden- en Oost-Europese landen zonder overgangsperiode. Teeltbedrijven moeten zich in Nederland vrij kunnen vestigen. Teelt- en handelscentra moeten sterk blijven: mainport Rotterdam, mainport Schiphol, het centrum voor de boomkwekerij Boskoop en de Bollenstreek (het centrum van de bloembollenhandel en -teelt).
Verder moet de overheid samen met de tuinbouwsector voor stimulansen zorgen zodat tuinbouwbedrijven nog meer maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen.

Aanleiding voor de actie is de karige aandacht die de tuinbouw krijgt in de programma's van politieke partijen, terwijl het om een sector gaat van grote economische betekenis. De tuinbouw is de grootste agrarische bedrijfstak. Nederland is bovendien de belangrijkste tuinbouwexporteur ter wereld met een totale exportwaarde van ¤ 11,5 miljard (bijna ¤ 700 per hoofd van de bevolking). Zo is 60 procent van de wereldhandel in bloemen en potplanten in Nederlandse handen. Voor de bloembollen ligt dat percentage zelfs op 80.

De eisen aan de politiek staan in een pamflet dat onder de tuinbouworganisaties is verspreid. Het is op internet te vinden op www.tuinbouw.nl.