CBS

Daling internationale handel houdt aan

In februari 2002 is de waarde van uitgevoerde goederen ten opzichte van februari 2001 met 5 procent gedaald tot bijna 19 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De waarde van de invoer is in februari met 8 procent afgenomen en bedraagt ruim 16 miljard euro. De uitvoerwaarde is ten opzichte van een jaar eerder voor de zevende opeenvolgende maand gedaald en de invoerwaarde voor de zesde opeenvolgende maand. De afname van zowel de invoer als uitvoer is in februari kleiner dan in de voorgaande drie maanden. De waardedaling is deels te verklaren door dalende producentenprijzen.

Handel met EU-landen verminderd
Nederland heeft in februari 2002 voor ruim 14 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar de EU-landen. Dat is 7 procent minder dan in februari 2001. De invoer is 5 procent lager dan een jaar eerder en bedraagt bijna 10 miljard euro. De invoer uit EU-lidstaten die niet meedoen met de EMU (Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden) is in februari sterker gedaald (-17 procent) dan de invoer uit EMU-landen (-2 procent).

Meer export naar niet EU-landen
Terwijl de totale uitvoer in februari is gedaald, is de uitvoer naar landen buiten de EU met 1 procent gestegen ten opzicht van februari 2001. Hiermee wordt de reeks van zes opeenvolgende maanden van dalingen onderbroken. De uitvoer in februari komt uit op ruim 4 miljard euro. De invoer is ten opzichte van februari 2001 met 13 procent gedaald en bedraagt bijna 7 miljard euro.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Februari telt in 2002 en 2001 een gelijk aantal werkdagen.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. E. Onat, tel. (045) 570 73 18.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-078
19 april 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht