Korps: Friesland, plaats: Friesland 19-04-2002
Politieberichten van 18/4 (13.00 uur) t/m 19/4 (07.00 uur)

Oudehaske: snelheid
Donderdag omstreeks 15.10 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Taban (Israël) reed met een snelheid van 186 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. Na overleg met de Officier van Justitie kreeg de bestuurder een boete van 530.-, die hij ter plaatse betaalde.

Sumar: diefstal auto
De afgelopen week werd vanaf de Damsingel een personenauto, merk Renault 5, kleur wit, voorzien van het Duitse kenteken HST-YA51 gestolen. De auto stond nabij scheepswerf Damen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van het Duitse Kuhs, heeft aangifte gedaan.

Sneek: brandstichters aangehouden
In Sneek vonden een tweetal branden plaats in de nieuwbouwwijk Duinterpen, respectievelijk op zondag 10 februari 2002 en zondag 14 april 2002. In deze nieuwbouw werden een tweetal in aanbouw zijnde woningen in brand gestoken, waarvan 1 woning nagenoeg gereed was voor oplevering aan de nieuwe bewoners. Onderzoek door de brandweer en de technische recherche van de politie wees uit dat er bij beide branden kennelijk sprake was van brandstichting. Na een door de politie ingesteld onderzoek werden dinsdag 16 april 2002 en woensdag 17 april 2002 een drietal jeugdige verdachten aangehouden. Alle drie, 13, 12 en 13 jaar, zijn afkomstig uit Sneek. De verdachte van 12 jaar bekende opzettelijk de brandstichting van zondag 14 april te hebben gepleegd, terwijl de andere twee verdachten, 13 jaar, bekenden de brand van zondag 10 februari te hebben gepleegd. Totale schade aan beide nieuwbouwwoningen wordt geraamd op 350.000.- Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: straatroof
Donderdag omstreeks 18.30 uur werd op de hoek van de Spoorstraat Achter de Hoven een 22-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd van zijn portemonnee. Het slachtoffer fietste aldaar toen hij min of meer tot stoppen werd gedwongen door een man, die hem een vuurtje vroeg. Toen het slachtoffer stilstond, vroeg de man plotseling om geld. Hierbij werd gedreigd het slachtoffer dood te schieten. De man bracht zijn hand naar de rug, waarop het slachtoffer dacht dat hij een vuurwapen zou pakken. Ook bedreigde de verdachte het slachtoffer, die daarop bang werd en zijn portemonnee met daarin een rijbewijs, een OV-jaarkaart en een klein geldbedrag aan de verdachte gaf. Een (vuur)wapen heeft het slachtoffer niet gezien. Nadat de verdachte de portemonnee had afgepakt, ging hij er vandoor. Het signalement van de verdachte, een man van ongeveer 30 jaar, normaal postuur, getinte huidskleur, zwart kort haar, zwarte snor, droeg een gele jas met stukke van een andere kleur erin. Een onderzoek in de omgeving had geen resultaat.

Sneek: diefstal
Donderdag tussen 12.30 en 13.30 uur werden uit een afgesloten vitrinekast in een winkel aan de Galigastraat, een aantal gouden sieraden (oorbellen) weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Het slot van de vitrinekast werd geforceerd. Tijdens de diefstal was de winkel open voor het publiek. Een medewerker van de winkel, een 29-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 19.55 uur werd bij een slijterij aan het Cambuurplein een winkeldiefstal gepleegd. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, nam uit de winkel een fles drank weg. Toen hij door het personeel betrapt werd, ging de verdachte er vandoor, hierbij achtervolgt door het personeel. Onderweg gaf de verdachte de weggenomen fles drank aan een paar voorbijgangers, die de fles terug hebben gebracht naar de winkel. De verdachte werd aangehouden. Een medewerker van de winkel, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: alcohol op straat
Donderdagmiddag zijn in de stad in totaal vijf personen, 3 mannen (59, 33 en 37 jaar) en 2 vrouwen (41 en 20 jaar), allen uit Leeuwarden bekeurd ter zake het gebruik van alcohol op de openbare weg. De verdachte werden geverbaliseerd op het Zwitserwaltje, de Tuinen en de Weaze.

Harlingen; brand auto
Donderdag omstreeks 18.50 uur brak op de Ludingaweg brand uit in een personenauto. Toen de bestuurder, een 28-jarige inwoner van Franeker, zijn auto tot stilstand bracht en uitstapte, zag hij dat er rook onder de motorkap vandaan kwam. Hij heeft hierop de motorkap geopend en zag dat het motorblok in brand stond. De brandweer heeft het vuur geblust. De auto werd totaal vernield.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 17.15 uur reed een 57-jarige inwoner van Heerenveen met zijn personenauto de oprit van de Waldwei (Hemriksein) in de richting Werpsterhoek op. Op de oprit verloor de bestuurder de macht over het stuur en schoot de Waldwei over en reed aan de andere zijde via het talud weer naar beneden. Aan de andere zijde, de afrit van de Waldwei c.q. oprit richting Drachten kwam hij in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 53-jarige inwoner van Appelscha en een bestelauto, die bestuurd werd door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden. De inwoner van Heerenveen en Appelscha raakten gewond en zijn overgebracht naar het MCL-Zuid. De vrouw van de inwoner van Appelscha, 56 jaar, raakte eveneens gewond en werd ook overgebracht naar het MCL-Zuid. Van de inwoner van Heerenveen is in het ziekenhuis een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend.

Koudum: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 15.35 uur vond op de Sudergoawei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 79-jarige inwoner van Workum, haalde een voor hem rijdende vrachtwagen in. Toen hij deze voorbij was, kwam hij met de wielen in de berm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie verloor de bestuurder de macht over het stuur. Hij schoot over de weg heen en kwam vervolgens op zijn kop in de sloot naast de weg tot stilstand. Door omstanders werd de bestuurder uit de auto gehaald. De bestuurder moest worden gereanimeerd en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto werd totaal vernield
Leeuwarden: autodief aangehouden
Donderdag omstreeks 21.15 uur zag een patrouillerende agent dat op de Doelesteeg een man een autoradio onder zijn kleding verstopte. De man fietste weg in de richting van de Grote Kerkstraat. Op de Bagijnestraat vielen een aantal cds onder zijn kleding vandaan. De man, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden op verdenking van diefstal. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Het bleek dat hij de autoradio had verstopt in de bosjes bij het parkeerterreintje tussen de Grote Kerkstraat en de Bagijnestraat. Het is nog niet duidelijk waar de autoradio en de cds zijn gestolen. De verdachte werd ingesloten.

Kollum: bedreiging
Donderdag omstreeks 21.50 uur werd op het AZC Kollum aan de Trekweg een 30-jarige Algerijnse asielzoeker aangehouden. De verdachte had ruzie gekregen met zijn medebewoners over de afstandbediening van een televisie. Deze ruzie liep zo hoog op dat hij een 37-jarige medebewoner (Algerijnse nationaliteit) aan het mes probeerde te steken. Deze man heeft aangifte gedaan. Hij liep geen verwondingen op. Het mes ( een keukenmes) werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Burum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.30 uur werd op de Van Eijsingaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Warfstermolen, had moeite zijn auto op de weg te houden. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 1120 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 14 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Donderdag tussen 18.00 en 23.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Dirk Zeperweg. Het slot van het rechter portier werd geforceerd. Uit de auto werd een radi/cd-speler weggenomen, alsmede 20 cds. De eigenaresse, een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte

Sneek: bedreiging
Vrijdag omstreeks 02.30 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Jan Kannekenstraat iemand bedreigd zou worden. Toen de patrouille ter plaatse kwam, bleek dat de verdachten reeds waren vertrokken. De auto met inzittenden werd aangetroffen op de Lemmerweg. De vier inzittenden van de personenauto werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachten bleken een 15-jarige inwoner van Sneek, een 41-jarige inwoner van Drunen, een 19-jarige inwoner van Zwolle en een 20-jarige inwoner van Zwolle te zijn. Zij waren, nadat zij hadden aangebeld, de woning binnengegaan. De 41-jarige inwoner van Drunen had daarop de bewoner een 47-jarige inwoner van Sneek met een schroevendraaier bedreigd. Na verhoor zijn de inwoner van Sneek en de twee inwoners van Zwolle weer in vrijheid gesteld. De inwoner van Drunen werd ingesloten. De schroevendraaier werd in beslag genomen. De oorzaak van de ruzie c.q bedreiging moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Veenwouden; valse melding
Vrijdag tussen 00.35 en 02.30 uur kwamen bij de meldkamer via 112 een tweetal valse meldingen binnen. In eerste instantie werd gemeld dat er een brand zou woedden in de keuken van het bejaardencentrum De Brugelkamp te Zwaagwesteinde. De brandweer rukte naar aanleiding van deze melding daadwerkelijk uit. Kort daarna kwam er een melding binnen dat op de Berken te Veenwouden een inbraak zou worden gepleegd en dat de politie moest opschieten daar de inbreker zich begon te verzetten. Bij de medewerkers rees toen het vermoeden dat deze melding vals moest zijn. Hierop een onderzoek ingesteld en vervolgens kon een 37-jarige inwoner van Veenwouden worden aangehouden. De verdachte bekende inderdaad de meldingen te hebben doorgegeven. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272