FNV

Sociale Alliantie over armoede: "Doe wat!"

Vakbonden, kerken en belangengroepen, verenigd in de Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid, presenteerden donderdagmiddag hun eisen voor de volgende kabinetsperiode.

Ten overstaan van ruim 500 uitkeringsgerechtigden namen in de Utrechtse Jaarbeurs partijvoorzitters en Kamerleden het eisenpakket in ontvangst. De boodschap: "Doe wat!"

De verkiezingsprogramma`s van de politieke partijen bevatten voor uitkeringsgerechtigden veel slecht nieuws, zo zei FNV-bestuurder Agnes Jongerius in haar openingsspeech. "Het lijkt wel of armoede helemaal geen probleem meer is."

Jongerius wees erop dat er van de beloofde inhaalslag weinig terecht is gekomen, terwijl de voorgestelde oplossingen van de armoedeval juist de minima zelf treffen.

Het negen punten tellende eisenpakket behelst onder meer een verhoging van het sociaal minimum. Naast het handhaven van de koppeling tussen lonen en uitkeringen, moet de ingelopen achterstand via een jaarlijks extraatje worden gecompenseerd.

De Alliantie wil verder bijzondere aandacht voor armoede bij kinderen, gehandicapten en boeren. Het inkomen van de laatste twee groepen ligt vanwege bijzondere kosten en overheidsmaatregelen beneden het sociaal minimum.

Op de manifestatie traden verder de pas opgerichte sociale brigades voor het voetlicht. Deze brigades, waar ruim 100 mensen zich voor aanmeldden, trekken de komende tijd door politiek en maatschappelijk Nederland. Zij gaan de armoedebestrijding weer prominent op de agenda zetten bij de politieke partijen.

18 april 2002
Bijgevoegd:
soc-alliantie.jpg