CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING

Aantal FINANCIEEL ZWAKKE CORPORATIES daalt fors

Het aantal financieel zwakke woningcorporaties is vorig jaar fors gedaald van 46 naar 30 instellingen. Bij 16 corporaties bleken de genomen maatregelen voldoende om uit de financiële gevarenzone te geraken. Zes corporaties voeren op dit moment nog een sanering uit. Voor 2002 worden geen nieuwe saneringsgevallen verwacht. Dat schrijft het Centraal Fonds Volkshuisvesting in zijn jaarverslag over 2001.

De corporatiesector ontwikkelt zich voorspoedig, zo constateert het Centraal Fonds. De 620 corporaties, met een gezamenlijk woningbezit van ruim 2,4 miljoen woningen, zagen het eigen vermogen over 2000 stijgen met bijna 0,7 miljard euro tot 8,8 miljard euro. De komende jaren wordt rekening gehouden met een verdere groei, tot 12,3 miljard euro in 2005.
Opmerkelijk is dat de vermogenspositie van corporaties steeds meer gevoed wordt door het resultaat uit gewone bedrijfsvoering. Zo neemt het resultaat uit verhuur, dat nu nog rond de nullijn beweegt, toe tot
0,8 miljard euro in 2005.

Het Centraal Fonds omschrijft de financiële positie van de sector dan ook als stabiel, maar plaatst daar tegelijkertijd enige kanttekeningen bij. Er ontbreekt immers op dit moment nog een duidelijk beeld over de mate waarin de reserves moeten worden geïnvesteerd in de herstructureringsoperatie. Bovendien is het nog volstrekt onduidelijk in hoeverre de opbrengsten uit de verkoop van sociale huurwoningen voldoende zullen zijn om onrendabele investeringen te dekken. Beide kunnen van grote invloed zijn op de financiële positie van de corporaties.

Het Centraal Fonds kende in 2001 twee corporaties saneringssteun toe: Stichting Huisvesting Alleenstaanden in Heerlen en Stichting Verantwoord Wonen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarmee zijn de laatste twee traditionele saneringen bestuurlijk afgerond. Voor het eerst werd een verzoek om projectsteun in behandeling genomen, van Stichting Ouderenhuisvesting FNV-Regio Rotterdam. Het Centraal Fonds heeft sinds 5 november 2001 de mogelijkheid corporaties voor individuele projecten een financiële steunbijdrage te verlenen. Het Centraal Fonds heeft Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer geadviseerd corporaties geen heffing op te leggen over 2001. Over 2002 zal er wel een heffing worden opgelegd. De opbrengst hiervan dient als dekking van de te verlenen projectsteun. Het gaat hier om een bedrag van 6,- euro tot 30,- euro per corporatiewoning.

Aan de staatssecretaris zijn in totaal 71 adviezen uitgebracht. Eén daarvan betrof een positief advies over de toelating van de nieuwe corporatie Woningbouwvereniging Far West te Amsterdam. In 2001 heeft het Centraal Fonds drie onderzoeken verricht: naar de gevolgen van het voorgenomen huurbeleid voor de financiële situatie van corporaties, naar de effecten van schaalvergroting in de corporatiesector en naar bankieren door woningcorporaties. Vooral dit laatste onderzoek heeft de nodige aandacht in de media gekregen.

Naarden, 19 april 2002