Federale ministerraad C.G euro Belgie


Opheffing van het Commissariaat-generaal voor de euro

Persbericht

Ministerraad van 19 april 2002

De Ministerraad nam kennis van het "Activiteitenverslag 2002" van het Commissariaat-generaal voor de euro. Daarin wordt een volledig en positief "Overzicht van de voor de invoering van de euro verrichte operaties" opgemaakt.

De vervanging van de nationale munten en bankbiljetten door de nieuwe Europese geldtekens en de praktische organisatie van de periode van dubbele geldcirculatie vormden een grootscheepse operatie zoals nooit eerder gezien in de geschiedenis. De algemene indruk is dat de overgang op de chartale euro overal in het eurogebied en met name in België zeer bevredigend is verlopen. De euromunten en biljetten werden in ons land immers vlot en snel uitgegeven, zonder strubbelingen of tekorten. De overgang op het exclusieve gebruik van de euro in het girale geldverkeer op 1januari 2002 is eveneens feilloos verlopen.

Een ander belangrijk aspect van de definitieve overgang op de euro was de omschakeling van de overheidsbesturen. De belangrijkste aanpassingen voor de overheidssector hadden betrekking op de regelgeving en de informatica. Er vonden belangrijke aanpassingen aan de regelgeving plaats, die binnen de opgelegde termijnen konden worden voltooid. Wat de aanpassing van de computertoepassingen betreft, waren de toepassingen die vanaf het begin van 2002 in euro moesten werken eveneens tijdig klaar.

Al met al werd de vrees voor een mogelijke ontoereikende voorbereiding van de kmo's niet bewaarheid. De belangrijke inspanningen om de ondernemingen te sensibiliseren hebben vruchten afgeworpen. Voorts werd gevreesd dat de overgang op de euro zou gepaard gaan met extra prijsverhogingen. Al bij al is echter slechts sprake geweest van een miniem effect op de index van de consumptieprijzen.

Het onthaal van de nieuwe munt door de Belgen was buitengewoon. De bevolking liep echt warm voor de nieuwe euromunten en bankbiljetten, die niet alleen overvloedig werden opgevraagd bij de kredietinstellingen, maar bovendien intensief werden gebruikt. De uitzonderlijk langdurige en grootscheepse communicatiecampagnes hebben dus ten volle resultaat opgeleverd.

De federale regering stelde in 1996 een Commissariaat-generaal voor de euro in, dat ermee belast werd de voorbereiding op de invoering van de euro in de verschillende sectoren van de Belgische economie te coördineren en aan te moedigen. De leiding van het Commissariaat werd toevertrouwd aan de Nationale Bank van België, die het personeel en de logistieke middelen die nodig waren voor de werking ervan, ter beschikking stelde. Per definitie was de opdracht van het Commissariaat-generaal voor de euro beperkt in de tijd. Daar de invoering van euromunten en -bankbiljetten een geslaagde logistieke operatie gebleken is, besloot de regering het Commissariaat-generaal voor de euro op 30 april 2002 op te heffen. Bij die gelegenheid wenst de regering het personeel van het Commissariaat en in het bijzonder Commissaris-generaal voor de euro (*) te feliciteren met het voortreffelijke werk dat werd geleverd.

De opheffing van het Commissariaat-generaal voor de euro stelt een einde aan de voorbereiding op de overgang op de euro. Met de resterende vragen en problemen kan men in de toekomst in het kader van de lopende procedures echter terecht bij de betrokken instellingen en besturen (ministerie van Financiën, ministerie van Economische Zaken, Nationale Bank van België, Koninklijke Munt van België, ...).

Voorts blijven verscheidene informatiebronnen nog een tijd beschikbaar. Zo zal het groene nummer 0800 - 90804 van de euroruimte van het ministerie van Economische Zaken tot eind mei 2002 blijven bestaan. Ook zal de Internetsite "euro" van de federale regering (www.euro.be) die tot eind maart 2002 werd bijgewerkt, het gehele jaar 2002 door behouden blijven.


---

VOOR MEER INFORMATIE

Kabinet van de Minister van Financiën Wetstraat 12 - 1000 Brussel Persverantwoordelijken:
De Heer Tom Delforge (N) Tel.: 02 / 233.80.17 - Fax: 02 / 233.76.99 De Heer Pierre-Yves Jéholet (F) Tel.: 02 / 233.80.75 - Fax: 02 / 233.76.99
---

(*) de heer Jan Smets


---

euro.fgov.be