Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 APRIL 2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt van het toekomstige
beleidsdomein 'Welzijn en Volksgezondheid' principieel de indeling in entiteiten en de taakstelling van elk van die entiteiten goed. De goedkeuring is een vervolg op de regeringsbeslissing van 19 januari 2001 waarbij de basis- principes voor de reorganisatie van het Vlaamse over- heidsapparaat werden vastgelegd en een leidraad is goedgekeurd voor de invulling van de dertien
beleidsdomeinen.


* * *

Dhr. Leo Guns, secretaris-generaal van het departement Wetenschap, Innovatie en Media bereikt later dit jaar de leeftijdsgrens. De Vlaamse regering verleent hem eervol ontslag met ingang van 1/11/2002.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt niet in met het wetsvoorstel van de Volksvertegenwoordigers Joke Schauvliege en Magda De Meyer tot wijziging van de Wegcode. Het wetsvoorstel wil voor fietsers en bromfietsers het verbod opheffen om te rijden terwijl zij een dier aan het leizeel houden. De Vlaamse regering gaat ervan uit dat het wetsvoorstel de verkeersveiligheid niet ten goede komt.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp-KB dat tot doel heeft Europese Richtlijn 2001/53/EG om te zetten in Belgisch recht. De Richtlijn heeft betrekking op de uit- rusting van zeeschepen.


* * *

Op 30/11/2001 keurde de Vlaamse regering ter uitvoering van het Elektriciteitsdecreet principieel een besluit goed betreffende de warmtekrachtcertificaten. Na advies van de MiNa-Raad, de SERV en de VREG (Vlaamse Regule- ringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) keurt zij dit besluit nu opnieuw principieel goed, zodat het voor advies kan worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de bestaande regelgeving inzake interlandelijke adoptie aanpast aan de bepalingen van het Kwaliteitsdecreet. Dat decreet regelt de
kwaliteitszorg in de welzijnsvoorzieningen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de bestaande regelgeving betreffende de adoptiediensten die bemiddelen voor bin- nenlandse kinderen aanpast aan de bepalingen van het Kwaliteitsdecreet voor de welzijnsvoorzieningen. Het nieuwe besluit bevat geen andere inhoudelijke wijzigin- gen.


* * *

De VIPA-regelgeving (Vlaams Infrastructuurfonds voor Per- soonsgebonden Aangelegenheden) voorziet in investerings- subsidies en -waarborgen voor initiatiefnemers uit de gezondheids- en welzijnssector als die gebouwen oprich- ten, aankopen, uitbreiden, verbouwen of leasen en als ze daarvoor uitrusting of apparatuur aankopen. Het VIPA gold tot nu toe enkel voor verzorgingsinstellingen, voor- zieningen voor preventieve en ambulante gezondheidszorg, voorzieningen voor ouderen, het algemeen welzijnswerk, voorzieningen voor kinderdagopvang en voorzieningen voor personen met een handicap, nièt voor de sector bijzondere jeugdzorg. De Vlaamse regering beslist nu ook de bijzon- dere jeugdbijstand toegang te geven tot het VIPA, en keurt daartoe twee besluiten goed.


* * *

vzw Lokaal Gezondheidsoverleg regio Zuid-Oost-Vlaanderen krijgt voor 2002 een subsidie van 150.994 euro.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Mieke VOGELS en Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering stemt principieel in met het
voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het Faculta- tief Protocol inzake de verkoop van kinderen, kinderpros- titutie en kinderpornografie. Dit Protocol sluit aan bij het Kinderrechtenverdrag van New York van 2000. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met het
voorontwerp van decreet tot goedkeuring van de aanvullen- de protocollen en het herziene Europees Sociaal Handvest. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voor- gelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Het voorontwerp van decreet tot bekrachtiging van de eindtermen van het derde leerjaar van de derde graad van het gewoon beroepssecundair onderwijs wordt principieel goedgekeurd en zal nu nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stelt na advies van de Raad van State definitief de ontwikkelingsdoelen algemene en sociale vorming in het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 vast. Ze stemt ook principieel in met een voorontwerp van decreet tot bekrachtiging van deze ontwikkelingsdoelen, en beslist het voor advies voor te leggen aan de Raad van State.


* * *

Dhr. Rik Vandeputte, advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Gent, wordt aangesteld als voorzitter van de Raad van Beroep van het Gemeenschapsonderwijs. Bij dezelfde Raad van Beroep worden de hh. Grégor Vandevyver, kamervoorzitter bij het Arbeidshof in Gent, en Jean- Claude Claeys, onderzoeksrechter bij de rechtbank van eerste aanleg in Gent, aangesteld als eerste en tweede plaatsvervangend voorzitter.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Marleen VANDERPOOR- TEN en Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2001 werden 36 projectvoorstellen ingediend. Een expertenjury evalueerde deze voorstellen. De Vlaamse regering bekrachtigt nu deze evaluatie en keurt de lijst goed van de te honoreren projectvoorstellen. Zij trekt daarvoor een bedrag van 743.366 euro uit.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt het Vlaams Actieplan Europese Werkgelegenheidsrichtsnoeren voor 2002 goed. De minister zal het Actieplan officieel neerleggen als regionaal actieplan bij de Europese Commissie. Dit is een primeur voor Vlaanderen. Tot vorig jaar werd het Vlaams actieplan enkel beschouwd als een bijlage en onderhandelingsmaterie voor het Belgische actieplan.


* * *

Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet over de oprichting van de vzw Europees Sociaal Fonds-Agentschap goed. Dit decreet dient als juridische grondslag voor de uitvoering en het beheer van het Europees Sociaal Fonds in Vlaanderen. De vzw ESF-agentschap zal belast worden met het beheer en de uitvoering van het Europees Sociaal Fonds in Vlaanderen. De opdracht van dit Fonds is het vergemakkelijken van de tewerkstelling en het bevorderen van de geografische -en beroepsmobiliteit van de werkne- mer. Daarnaast is het de bedoeling van de minister via het Europees Sociaal Fonds ook de aanpassingen aan de veranderingen in het bedrijfsleven te vereenvoudigen door beroepsopleidingen en omscholingen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een wijziging goed van het KB van 14/8/1989 tot vaststelling van aanvullende nationale maatregelen voor de instandhouding en het beheer van de visbestanden en voor controle op de visse- rij-activiteiten. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met de overeenkomsten tussen de BLEU en Bolivia, Paraguay, Vene- zuela en Brazilië. Het sluiten van deze internationale investeringsakkoorden is van belang voor Vlaamse inves- teerders in het buitenland. Hoewel buitenlandse investe- ringen reeds beschermd worden door nationale wetgevingen, biedt een bilateraal verdrag bijkomende waarborgen wegens de voorrang van internationaal recht op het interne recht van een staat. Het ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de regelgeving in verband met de Diensten voor Afzonderlijk Beheer Schoonmaak en Catering bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap aanpast aan de komst van de euro.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot wijziging van het Decreet van 30/6/1993 betreffende de bescherming van het archeologisch patrimo- nium. Het nieuwe decreet brengt geen inhoudelijke wijzi- gingen mee ten opzichte van het decreet van 1993, maar wil enkele technische en administratieve correcties aan- brengen zodat effectief deze legislatuur nog een preven- tief beschermingsbeleid opgestart kan worden. Het voorontwerp van decreet zal nog voor advies worden voor- gelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Op 11/4 jl. heeft dhr. Marc Van Craen zijn opdracht als algemeen directeur van Export Vlaanderen beëindigd. Hij keert terug naar de diplomatie, waar hij twee jaar gele- den verlof voor een opdracht van algemeen belang kreeg. Dit verlof werd thans niet meer verlengd door de federale minister van Buitenlandse Zaken. De procedure voor de aanwerving van een nieuwe algemeen directeur zal opge- start worden.


-----
einde

-----